Valóban megéri az egészségbiztosítás anyagilag?

2023.07.10.Életmód cikkek

Az egészségbiztosítás egy rendkívül jó lehetőség arra, hogy a magán szakrendeléseket és szűrővizsgálatokat finanszírozni tudjuk. Persze sokakban merül fel a kérdés, hogy mekkora költsége van egy egészségbiztosításnak, és tényleg megéri-e nekünk ez?

Nos, először érdemes végig gondolni, hogy milyen orvosokat keresünk fel magánúton akár saját magunk, akár a gyeremekeink miatt. Talán nem áruluk el azzal nagy titkot, hogy a magánrendelések egyáltalán nem olcsók. Persze az árak városonként és orvosonként is eltérnek, de egy ortopédiai vizsgált alkalmanként 20.000 Ft-ba is kerülhet, de egy általános nőgyógyászati vagy privát terhesgondozási vizsgálatért is elkérhet az orvos 10-15.000 Ft-ot. A szakrendeléseket és átlagos árakat végtelenségig sorolhatnánk, ahogyan a szűrővizsgálatokat is.

A magánrendelés tehát drága, ezen nincs mit szépíteni. Sokan inkább kivárják az állami egészségügyi szakrendeléseket, mert nem tudják fizetni ezeket a magas összegeket, viszont ilyenkor jöhet jól az egészségbiztosítás, mert ennek segítségével akár ingyenes is igénybe vehetünk egy gyorsabb, modernebb, és hatékonyabb egészségügyi szolgáltatást.

Az egészségbiztosítás havi költségei sem feltétlen olcsók, de ha végig gondoljuk, hogy mennyibe kerülne a magánrendelés, ha mi fizetnénk ki a szolgáltatások összegét, akkor jól látszik, hogy lényegesen jobban járunk egy megfelelő biztosítással.

Milyen tényezők befolyásolják az egészségbiztosítás díját?

Az egészségbiztosítások biztosítónként eltérőek lehetnek, de adott biztosítón belül is többféle tényező fogja befolyásolni, hogy mennyit is kell majd fizetnünk havonta, negyedévente vagy évente a biztosításra. Az életkor és az egészségügyi állapot fontos tényező, de az is számít, hogy mi a foglalkozásunk. Vannak ugyanis olyan munkakörök, foglalkozások, melyek alapvetően kockázati tényezőt jelentenek, ilyen esetekben természetesen magasabb biztosítási díjjal kell majd számolnunk.

Az életmódunk is befolyásoló tényező, hiszen például a dohányzás rizikófaktor. Az sem lesz mindegy, hogy egyéni, családi vagy csoportos biztosításról van szó. Általában minél több személy kerül bevonásra a biztosításban, az egy főre számolt díj annál kedvezőbb lesz. És persze nem csak egyetlen csomag létezik az egészségbiztosítások esetén sem, vannak alapcsomagok, de prémium csomagok is, melyek befolyásolják, hogy mennyi is lesz a biztosításunk díja.