Télen nedvesednek az arcmaszkok, mutatjuk, miért

2022.02.21.Életmód cikkek

A maszk, amelyet általában az utcán viselünk, a téli hónapok során gyakran nedves lesz belülről, ami egyszerre kellemetlen és veszélyes. A kórokozók nagyon szeretik a nedves és meleg helyeket, úgyhogy nagyon fontos, hogy elkerüljük a nedvességet. Hogyan?

Mi a relatív páratartalom és a telítettség?

A levegő hőmérséklete kilégzéskor 35 °C felett van, és a benne lévő páratartalom 95% relatív páratartalom, ami nagyon közel van a telítettséghez.

A légköri levegő száraz levegőből és vízgőzből áll. A relatív páratartalom a vízgőz mennyiségét százalékban kifejezve viszonyítja ahhoz a maximális mennyiséghez, amelyet a levegő, amelybe keveredik, képes megtartani. Ez a maximális mennyiség a légköri nyomástól és a hőmérséklettől függ. És van egy határértéke, amit telítettségi állapotnak nevezünk. Ha ezt a gőzmennyiséget túllépjük, a felesleg lecsapódik a leghidegebb felületeken, amelyeket talál.

Ha a légköri nyomást állandónak tekintjük, ami attól függ, hogy milyen magasan vagyunk a tengerszint felett, akkor minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a vízgőz befogadóképessége. Ha a hőmérséklet csökken, éppen az ellenkezője történik (jó példa erre a reggeli harmat megjelenése).

Mi történik ezután?

A levegő, amelyet kilélegzünk, meleg és párás, azaz a vízgőz telítettségéhez nagyon közel van. Ha a kinti hőmérséklet 0 fok körül alakul, akkor a levegő gyorsan lehűl, hamar eléri a harmathőmérsékletet, és nincs ideje lecsapódni a maszkon kívül. Magyarul: a maszk belsejében fog kondenzálódni.

Hogyan kerülhetjük el ezt a lecsapódást?

Ez csak akkor lehetséges, ha a maszk belsejében a hőmérsékletet a lehető legközelebb tartjuk a kilégzési hőmérséklethez. A maszkot úgy kell megvédenünk a hidegtől, hogy valami szigetelő és lélegző ruhát viselünk. Például egy sál vagy polárgyapjú, amely nemcsak a nyakat, hanem a szájat is takarja.

Ma már vásárolhatunk olyan speciális anyagú maszkokat, amik nem fognak nedvesedni, vagy csak nagyon ritkán. Ha pedig egyik lehetőség sem jó, akkor marad a gyakori cserélgetés.