Riasztót vagy kamerát válasszunk?

2021.05.06.Tipp

Az otthonunk, a nyaralónk vagy a vállalkozásunk megvédése érdekében a minőségi zár és a biztonsági ajtó néha kevésnek bizonyul. A betörések száma még mindig magas, az éves statisztikák alapján vezető helyen van a bűnelkövetések listáján.

Ha valóban meg akarjuk védeni az értékeinket, a céges titkokat és ingóságokat, akkor érdemes elgondolkodni valamilyen riasztó vagy kamerarendszer kiépítésében. Hogy kamerára vagy riasztóra van-e inkább szükségünk, az érdekes kérdés, érdemes alaposan végig gondolni.

A riasztó lényegében egy olyan eszköz, ami hangjelzést ad, ha valami illetéktelen akar bejutni hozzánk akkor, amikor a riasztó élesítve van. A kamerát sem kell senkinek bemutatni, hiszen már a telefonokban is van. A biztonsági kamerák azért kerülnek fel a legtöbb boltba, munkahelyre, de akár otthonokba is, hogy felvegye, ha valamilyen bűneset történik. Boltokban gyakran találkozhatunk kamerákkal, melyeket a tulajok főleg a lopások miatt helyeznek fel, hogy elrettentség a próbálkozókat.

Melyik eszköz mit tud?

A kamerák is többfélék lehetnek. A legtöbb kamera rögzíti az eseményeket, a kérdés mindig az, hogy mennyi ideig kerülnek tárolásra a felvételek. Egyes esetekben az adott napot rögzíti a kamera, majd törlődnek a felvételek, de olyan eset is van, amikor a kamera által felvett események hosszú távon kerülnek elmentésre.

Léteznek természetesen álkamerák, illetve olyan darabok is, melyek nem rögzítik a felvételeket, csak adott pillanatba láthatjuk, hogy mi történik mondjuk egy beláthatatlanabb részén a boltunkban. Azonban, ha a felvételek nem kerülnek rögzítésre, akkor a kamera túl jó választás.

A riasztó is sokak számára ismerős lehet, hiszen a legtöbb autóban is van. Ettől azonban sem az autó nem lesz ellophatatlan, sem az otthonunk vagy a cégünk kifoszthatatlan. A riasztó zajt ad, de ha nincs távfelügyelet szolgáltatással kiegészítve, akkor csak egy hangos jelzés.

Amennyiben nem szeretnénk idegenek vagy a szomszédok jóindulatában bízni, és várni, hogy ők tegyenek valamit, ha bekapcsol a riasztó, akkor érdemes távfelügyeletet is kérni a riasztórendszerünkhöz.