Patkányharapásba halt bele egy 10 éves kisfiú

2017.06.10.Életmód cikkek

Az amerikai ABC News egy meglepő történetet hozott nyilvánosságra egy San Diegóban élő családról, akik bepereltek egy Petco nevű állatkereskedést, mert ott olyan patkányt vásároltak kisfiúknak, ami súlyos betegségeket, többek között az úgynevezett patkányharapás-lázat terjesztette, és ez a mulasztás egy 10 éves kisfiú életébe került.

Mivel a család soha nem hallott korábban erről a kórról, ezért úgy gondolják, hogy a gyermek haláláért a kereskedőt terheli a felelősség, hiszen tudta jól, hogy a kis patkány hová fog kerülni. A 10 éves Aidan Pankey egyébiránt már a kezdetektől imádta kis játszópajtását, Oreót akit gyakran tett a vállára és a testére, hogy futkározzon rajta, rengeteget játszottak, sőt mi több, a fiú nagymamája szerint Aidan annyira szerette a patkányt, hogy a saját apukájának nevezte őt.

Mi a teendő, ha patkánnyal találkozunk?

A kisfiú azonban szerette volna, ha Oreónak lesz egy barátja, így arra kérte szüleit, hogy vegyenek a nőstény patkány mellé egy hímet is. A család el is ment a Petco egyik közeli üzletébe, ahol megvették Alexet. A kis Aiden végtelenül boldog volt, rengeteget játszott a patkánypárossal, azonban két héttel az esetet követően váratlanul megbetegedett, majd másnap meghalt.

A család hónapokig még csak nem is sejtette, hogy mi lehetett kisfiúk halálának oka, de miután szakértők megvizsgálták a patkányokat, kimutatták, hogy a másodikként vásárolt patkány szájában és torkában patkányharapás-lázat okozó baktériumok, avagy Streptobacillarisok tenyésztek, amelyek tipikusan 2-3 hét alatt végeznek a betegekkel, méghozzá megfázásszerű tüneteket, hidegrázást, lázat, fejfájást, ízületi fájdalmakat, hányást, bizonyos esetekben piros kiütéseket okozva. Ha a betegséget időben észlelik, antibiotikumokkal jól gyógyítható, de gyakran alakulhat ki szövődményként agyi tályog vagy szívbelhártya gyulladás.

A Petco az ügyben annyit nyilatkozott a fentiekben megnevezett hírcsatornának, hogy ők egy nagy beszállítótól veszik a patkányokat, egy kaliforniai cégtől, akik erre a hírre nem voltak hajlandóak reagálni, de vélhetően hanyagság okozta a fertőzött patkány megjelenését. Egy száz egyedet számláló patkánykolónia esetében ugyanis csak akkor lehet legalább 95 százalékos bizonyossággal kijelenteni, hogy nem hordozzák a kórt, ha legalább 8 állaton elvégzik az egyenként 40 dolláros tesztet, de mivel egy patkány ára sok esetben a 6 dollárt sem haladja meg, ezt rengeteg beszállító elmulasztja elvégezni.