Összhangban a környezettel: aranykalászos gazda képzés

2023.06.04.Életmód cikkek

Földvásárláshoz, gazdálkodáshoz, pályázatokhoz is szükség lehet az aranykalászos gazda képzettségre, ezt pedig tanfolyamon lehet elsajátítani. Igen széles körű tudásanyagot kap az, aki ilyen képzésen vesz részt. Napjainkban a mezőgazdaságnak egyre nagyobb szerepe lesz az életünkben, a világ is ez irányba megy, ezért is fontos, hogy legyenek olyan szakemberek, akik értenek a mezőgazdasághoz. De nem csak ehhez.

Mit jelent az aranykalászos gazda képzés

A képzés államilag elismert részszakmára irányuló szakmai oktatásnak számít, a gazda képzés részszakmája, FEOR száma 6130.

Olyan témákkal lehet megismerkedni, mint az agrárvállalkozási alapismeretek, ide tartoznak a közgazdasági és pénzügyi alapfogalmak, a vállalkozási ismeretek. Az állatok és környezetük is fontos kérdés, így az állatok jóléte, az állatvédelem és a takarmányozás alapjai is szerepelnek a tananyagban. Mint ahogy a géptan is, például az, hogy milyen géppel művelik a talajt, melyek a vető-ültető, palántázó és szálas-, valamint szemestermény-betakarító gépek.

A kertészeti ismeretek is részei a tananyagnak, ideértve a gyümölcs- és szőlőtermesztést, valamint a zöldségtermesztést is. Valamint a növénytermesztés alapjaival, a talajműveléssel, szaporítással és tápanyagokkal is megismerkedhetnek a hallgatók.

Környezetkímélő gazdálkodás

Az aranykalászos gazda képzésen résztvevők elsajátíthatják azt is, hogy hogy lehet környezetkímélő módon gazdálkodni, ez pedig fontos cél hazánkban is. A fenntartható mezőgazdaság azt jelenti, hogy hosszú távon biztosítják a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságát, vagyis hogy a jelen és a jövő generációi számára is rendelkezésre álljon elegendő élelmiszer és nyersanyag.

Olyan gazdálkodási módszerek alkalmazását jelenti, amelyek az ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontokat egyaránt figyelembe veszik. Például a természetes erőforrások védelmét és megőrzését, a talaj megfelelő kezelése, az állatok jóléte, az ökoszisztéma védelme és a környezeti hatások csökkentése is ide tartozik. Ezek a trendek is megismerhetők az aranykalászos gazda tanfolyamon.