Mitől párásodik a tetőablak, mit tehetünk ellene?

2022.08.07.Életmód cikkek

A páralecsapódás egy természetes folyamat, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne védekezni ellene, ne lehetne elkerülni. A tetőtérben különösen látványos a párásodás, itt ugyanis nincs ablakpárkány, ahová a pára lecsorogna, így a falon látjuk ezt.

A páralecsapódás akkor alakul ki, amikor a levegő nem tudja magában tartani a párát, ez mindig változik a hőmérséklet függvényében, tehát mindig csak relatív páratartalomról beszélhetünk. A melegebb levegő több párát képes magában tartani, a hideg levegő kevesebbet. Ideális esetben 40-60 százalék között van a páratartalom, ha kevesebb, mint 40 százalék, akkor már túl száraz a levegő. Ez csökkenti a véráramban az oxigénfelvételt, könnyebben kialakulhatnak nyálkahártya-irritációk. Ha ilyenkor nem párásítunk, akkor kialakulhat a száraz köhögés, az orrdugulás, orrvérzés, szemszárazság és a bőr kiszáradása.

Ha a páratartalom magasabb 60 %-nál, akkor az elősegíti a gombák és más kórokozók elszaporodását. Ez növeli az allergiák kialakulásának kockázatát, és hozzájárul a falak penészedéséhez, ami további egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Az allergiások tünetei ilyenkor felerősödnek.

A páralecsapódás ellen

A pára képződése természetes folyamat, gondoljunk csak arra, hogy ha főzünk, pára keletkezik, ugyanígy zuhanyzáskor is, és akkor is plusz nedvesség kerül a levegőbe, ha kiterítjük a nedves ruhákat. Azonban egy bizonyos páramennyiség után a levegőből kicsapódik a pára. A fizika törvényeinek megfelelően pedig ott történik ez meg, ahol a leghidegebb van. Ez a hely pedig az ablak. A pára ellen már azzal is sokat teszünk, ha rendszeresen szellőztetünk.

Ne csak akkor nyissuk ki az ablakokat, amikor már látjuk a párásodást, hanem naponta többször is, télen 5-10 percekre reggel és este, nyáron pedig inkább a hűvös órákban, hogy ne melegedjen fel nagyon a belső tér.

A páralecsapódás függ attól is, hogy milyen maga a tetőablak, egy jól szigetelt ablaknál kisebb a párásodás esélye, ha tehát gyakran tapasztaljuk a tüneteket, érdemes elgondolkodni az ablakcserén.