Így eszik az Olaszok az eredeti Olasz pizzát

2023.07.02.Életmód cikkek

A pizzát az emberek világszerte egyaránt szeretik, és rendszeresen fogyasszák, de tájegységenként, és országonként is van eltérés abban, hogy ez hogyan történik meg. A pizza szülőhelyén, Nápolyban általában az emberek egyszerűen az utcán eszik a pizzát, de nem papírdobozban tárolják, mint itthon.

Ha őszinték akarunk lenni, elmondhatjuk, hogy a pizzákat igazából mindenhogy jól esik megenni, ám vannak olyan szokások, melyeket az olaszok minden alkalommal betartanak, amikor ezt a tradicionális ételt fogyasszák.

Pizzarendelés Miskolcon – Katt IDE

Így eszik az olaszok a nemzeti ételüket, a pizzát

Valójában létezik egy szabály, miszerint az emberek nagy része Olaszországban leginkább este eszik pizzát, ennek pedig az oka az, hogy a hatalmas, fatüzelésű kemencéket csak estefelé kezdik el beizzítani, az pedig időbe telik, míg a kemence olyan 480 fokra fel tud forrósodni. Az olasz pizzériák éppen emiatt napközben nincsenek is nyitva, ám a nyitvatartási idejük így akár egészen éjfélig is kitolódhat.

Mivel az otthoni sütők nem melegíthetőek ennyire magas hőfokra fel, ezért nem is szoktak az olaszok megpróbálkozni az otthoni pizzasütéssel, ezt szeretik inkább a profikra bízni. Alapszabály az olaszoknál, hogy mindenkinek egy egész pizza jár, nem feleznek, és nem is osztozkodnak rajta.

Mellé a legtöbb esetben sört, vagy szénszavas ásványvizet szoktak kérni. Talán furcsán hangozhat számunkra, de a megmaradt pizzát az olaszok nem igazán szokták elcsomagoltatni és hazavinni, egyszerűen ott hagyják azt, amit nem tudnak már megenni.

Bár a pizzériák csak este nyitnak, ha napközben éhezünk meg, kereshetünk egy olyan pizzabárt, ahol akár állva is megehetünk egy pizzaszeletet. Érdekesség, hogy ezekben a bárokban általában ollóval vágják négyzet alakúra a pizzaszeleteket.

A hazai pizzákkal ellentétben az olaszok nem igazán szokták megpakolni feltéttel a pizzájukat, sőt Olaszországban nem is kérhetünk plusz feltétet vagy szószokat rá. Ha már a pizzafeltétekről van szó, meglepő lehet, hogy náluk a sült krumpli, vagy éppen a sütőtökpüré teljesen elfogadott a pizzán, ám ananászos változatot Olaszországban biztosan nem fogunk találni.

Az is gyakori, hogy a vékonytésztájú pizzát egyszerűen össze hajtják, azért, hogy a feltét ne essen le róla.