Ezért is érdemes rendszeresen sportolni

2015.07.13.Tipp

Az életmód szakértők által egyre többször kerül hangoztatásra, hogy a rendszere sportolás mennyire elengedhetetlenül fontos saját egészségünk érdekében. Noha korábban bizonyos betegségektől, így a krónikus szívelégtelenségtől szenvedőket tiltották attól, hogy rendszeresen mozogjanak, manapság azonban már számukra is az erősen javasolt kategóriát képviseli a testmozgás. A sport előnyeit pedig egyre több kutatás bizonyítja be szinte nap, mint nap!

Stressz és daganat ellen

A legfrissebb kutatást a Kölni Sportfőiskola alkalmazott kutatói végezték el és hozták nyilvánosságra, lévén képesek voltak tudományos kísérletekkel is alátámasztani azt, hogy a sportnak bizony óriási szerepe van a stressz kezelésében, hovatovább bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben is komoly védelmet nyújt. Az eddigi bizonyítékok alapján például a mellrák, a limfómák és a leukémiák egyes típusai is nagyobb eséllyel kerülnek el minket, ha rendszeresen mozgunk.

Mindig ügyelj a sportöltözetre, amikor sportolsz: playsport.hu

A sportfőiskola kutatói megvizsgálták továbbá azt is, hogy a sportolás milyen hatást gyakorol az olyan emberekre, akiknek kemoterápián kell részt venniük, illetve csontvelő átültetésen estek át korábban. Mint ismert, ezek a kezelések rendkívül kimerítőek, és rendkívül rossz hatást gyakorolhatnak az emberekre – főként pszichésen. A vizsgálatokkal azt szerették volna bizonyítani, hogy a sport képes-e kompenzálni ezt az állapotot? A résztvevőket több héten keresztül vizsgálták, miközben egy személyre szabott edzésprogramon vettek részt. A kutatás végén azonban azt tapasztalták, hogy a fókuszcsoporthoz képest a rendszeresen sportolók nem csak jobb egészségi állapotnak örvendtek, hanem ezen felül pszichésen is sokkal erősebbek voltak.

A stressz felőrli a szervezetet

Noha mindenki beszél róla, ismeri a fogalmat, azt azonban csak kevesen tudják, hogy a stressz korunk egyik legveszélyesebb betegsége, ami aljas módon, hátulról és titokban támad rá áldozataira, sokáig észrevétlenül kínozza őket, majd hirtelen nyilvánul meg – rendszerint egy nagyon súlyos betegség képében. Amennyiben valakit túl sokáig rengeteg negatív inger ér, akkor az előbb vagy utóbb túlterheltnek, kimerültnek érzi majd magát. Ezt tartós stressz követ, ami rövidtávon képes nagyon felőrölni a szervezetet. A stressz egy gyűjtőfogalom, önmagában nem betegség, csak betegségkiváltó és elősegítő, ami számtalan lelki, és természetesen testi probléma kialakulásához is hozzájárulhat.

A stressz levezetésének nagyon sok módja van, de kutatók szerint az egyik legjobb – már megelőzésre is – az, ha nekilátunk a rendszeres testmozgásnak. A sport ugyanis megfelelően képes kikapcsolni minket akár a hét több napján is, kiszakít minket a stresszes állapotból, javítja fizikai egészségünket, mindeközben pedig a felgyülemlett feszültséget is ki tudjuk adni általa, egyszóval kisportoljuk magunkból a stresszt. Aki ugyanis testileg edzett, az pszichésen is sokkal erősebbé válik!