Ezek jelenleg a világ legbizarrabb ételei és italai
Habár a magyar konyhának is megvannak az igazán gyomorforgató sajátosságai – például a zsírt-zsírral effektus –, összességében a mi gasztronómiánk még mindig lényegesen konszolidáltabb elfogadhatóbb a nyugati társadalom számára, mint például néhány keleti, főként ázsiai különlegesség.
A világ legbizarrabb és legfurcsább ételei, valamint italai ugyanis határozottan keletről származnak, ezáltal amennyiben korábban soha nem jártunk még például Malajziában vagy Kínában, akkor garantáltan őrületként fogjuk fel, hogy valahol megeszik a pókokat vagy a különféle rovarokat, amelyekkel mi a legjobb esetben is csak annyit érintkezünk, hogy agyoncsapjuk őket. Hogy melyek a világ legbizarrabb és legfurcsább ételei és italai? Lássuk!
Európában is vannak furcsaságok
Habár a fentiekben kiemeltük, hogy Európán kívül milyen sajátosságok és különlegességek találhatók a gasztronómia tekintetében, összességében azért felénk is van néhány olyan étel, amelyek furcsák, bizarrak, a Földgolyó többi részén pedig egyáltalán nem jellemző a fogyasztásuk. Ide tartozik például a kakasok taraja, amelyet bár hazánkban rendszerint eldobunk, az olaszoknál és a franciáknál egy igazi csemegének tekinthető. Olaszországban az úgynevezett cibreo nevű étel egyik összetevője a taréj, méghozzá a kakashere, a szív és a máj mellett, míg Franciaországban bármennyire is meglepő, de köretként tálalják, illetve szervírozzák.
Az európai kultúrában minden földrészhez mérten lényegesebb a halfogyasztás, ám míg a világ legtöbb országában főként egyszerű sültekként eszik a halat, addig Európában egy meglepően bizarr szokás fűződik ehhez az állati eledelhez. Főként az északi népek, azon belül is az izlandiak és a svédek például előszeretettel fogyasztják a felénk ruszliként ismert heringet ecetben savanyítva. Noha ez számunkra talán nem túl furcsa, de azért az izlandiak ezt is fokozták egy kicsit, hiszen az arrafelé népszerű hákarl névre keresztelt ínyencség bármennyire is finom, ha tudjuk, hogy miként készült, nem biztos, hogy szívesen fogyasztjuk majd. Ez a halféle ugyanis nem más, mint egy elásott és hónapokon át a saját levében erjesztett, majd végül csíkokra vágott és úgy kiszárított cápahús. Kvázi egy döglött, megrothadt, majd megszárított hal húsáról beszélünk.
Ázsia az élen
Azért a bizarr ételek tekintetében még természetesen mindig az ázsiai régió az abszolút befutó, hiszen ezekhez mérten lényegesen gusztustalanabb dolgokat is találunk azokon a területeken a gasztronómia szempontjából. Főként a kontinens dél-keleti részén például nagyon elterjedt a kígyófogyasztás, de az egyik legundorítóbb dolog ezzel kapcsolatban az úgynevezett kígyóbor, amelynek a lényege az, hogy egy üveg borba vagy más alkoholos italba beletesznek egy kígyót, amitől az odabent elpusztul, és sajátos ízt, valamint látványt ad az italnak. Hasonló dolgot művelnek Kínában is, ahol kígyó helyett kisegeret használnak erre a célra.
Természetesen Ázsia a bizarr ételek szempontjából az élen jár olyan termékekben, mint a sült pók, a szöcske vagy éppen a selyemhernyó lárvája, amelyek mellett rágcsálhatunk kígyóbőrt is. A kontinens legnagyobb gusztustalansága azonban alighanem a Fülöp-szigetekről származik, ahol az egyik őshonos csemege az úgynevezett Balut, ami nem más, mint a tojásában megfőzött kacsa- vagy csirkeembrió, amelyet még kikelés előtti szárnyasokból készítenek el – egyszerűen megfőzik őket – és a tojás meghámozását követően egyben lehet fogyasztani a sült embriókat.

