Egyértelmű jelek, amikor fogorvoshoz kell fordulnunk

2022.07.20.Életmód cikkek

Sokan lustaságból vagy félelemből halogatják a fogorvoslátogatást, pedig a korai diagnózis és kezelés sok későbbi problémát és beavatkozást takaríthat meg. Az a legjobb, ha nem bízzuk magunkat a szerencsére, és inkább időben kérünk időpontot.

Az Acofarma összegyűjtötte a lehetséges jeleket, amik azt jelentik, hogy eljött az ideje a fogorvosi látogatásnak.

Vérző vagy duzzadt íny

Ha az íny hirtelen (vagy fogmosás közben) kezd el vérezni, és a vér nagyon erős piros, esetleg nem áll el azonnal, akkor menjünk el a fogorvoshoz. Ezek a tünetek általában a fogkövek és a lepedék nagymértékű felhalmozódásának a következményei.

Érzékeny fogak és rossz lehelet

Ha fájdalmat vagy kellemetlen érzést érzünk, amikor valami hideget, például fagylaltot eszünk, szintén keressük fel a fogorvost. A fogérzékenység lehet a fogzománc romlásának vagy a kezelendő fogszuvasodásnak az eredménye. Másrészt, ha azt vesszük észre, hogy állandóan rossz a leheletünk, annak gyakori oka lehet a fogszuvasodás, a szájüregi fertőzés vagy valamilyen betegség is.

Fogfájás

Bár természetes tűnhet, hogy fogfájás esetén az orvosi segítség mellett döntünk, sokan mégis a fájdalomcsillapítóhoz fordulnak, és túl sokáig halogatják azt a telefonhívást. Fontos megemlíteni, hogy néha nem a fogunk fog fájni, hanem az állkapcsunk, a fejünk vagy a nyakunk, ilyenkor is érdemes inkább gyanakodni. Sokan észre sem veszik, hogy alvás közben csikorgatják a fogaikat.

Zavarban vagyunk, ha mosolyognunk kell

Ha önbizalomhiányosnak érezzük magunkat a mosolygástól, és szégyelljük megmutatni a fogainkat, akkor itt az ideje, hogy egy szakember kezébe kerüljünk. A feherdental.hu szerint számos fogfehérítő olyan kezelés létezik, amely fájdalom és kellemetlenségek nélkül állíthatja vissza a büszkeségünket.

Terhesség ideje alatt

A terhesség alatt számos hormonális változás következik be, amelyek különösen a fogakra és az ínyre vannak hatással, és amelyek a terhes nőket sokkal érzékenyebbé teszik bizonyos betegségekre.

Ha régen voltunk

A tökéletes szájhigiénia garantálása érdekében erősen javasolt évente egyszer ellátogatni a fogorvoshoz.