Egy gyermek születése az élet minden területére kihatással van

2021.12.29.Életmód cikkek

Drasztikus változásokkal jár egy pár életében egy gyermek születése, így nem meglepő, hogy a kezdeti időszakban gyakoriak a merevedési problémák. Az erectionIQ Mark Goldberg szexterapeutát kérdezte a témával kapcsolatban.

Bármilyen változással járó időszak számos kihívást hozhat a felszínre, ilyenkor előjöhet a szorongás, az aggodalom és a kapcsolat egész jellege megváltozhat. Amikor az első gyermek születéséről van szó, akkor az igen jelentős váltást jelent, ami megváltoztatja a kapcsolat szerkezetét és jellegét.

Ahelyett, hogy elsősorban egymás támogatásáról szólna a kapcsolat, a felelősség egy harmadik fél, a gyermek felé tolódik el. A képbe kerülő gyermek miatt előfordulhat ki nem mondott féltékenység és neheztelés is.

A férfiak olykor ezt úgy élik meg, hogy a figyelem, amit eddig a párjuktól megkaptak, most a gyermek felé irányulhat. Ezen kívül fizikailag is fárasztó egy újszülött gondozása, ellátása. Nem véletlen, hogy a férfiak sokszor úgy érzik, hogy a gyermek gondozása miatt elveszítették párjukat. Nem meglepő, hogy ilyenkor csökken a párok szexuális aktivitása, és sokféle érzés kavaroghat ilyenkor az emberben, amit nincs idő feldolgozni sem, nemhogy megbeszélni.

Sokszor épp egy gyermek születése indítja el ezeket a problémákat, melyek akár évekkel később tudatosodhatnak csak a párban. Érdemes tehát a gyökerénél megfogni a problémát, így könnyebb lesz a kezelés is.

Ha egy férfi úgy is érzi, hogy a szülés utáni hetek, hónapok igen megterhelőek és utána sem áll helyre a megszokott szexuális élet, akkor érdemes ezt megbeszélni. Ez ugyan kényelmetlen, kellemetlen lehet, de ha ezt nem teszik meg a felek, akkor az merevedési zavarokhoz vezethetnek, hosszú távon pedig akár komolyabb kapcsolati problémává is válhatnak.

Ezek a dolgok pedig nemcsak az első gyermek születésénél üthetik fel a fejüket, hanem megtörténhetnek akkor is, ha a második, vagy harmadik gyermek születik. Egy gyermek születése maga a csoda, azonban jelentős fordulópontot is jelent egy pár életében. Épp ezért kell minden érzés megfelelően kommunikálni, hogy a kapcsolat ne romoljon el.