Az alacsony tesztoszteronszint és a merevedési zavarok kapcsolata

2021.12.29.Életmód cikkek

A férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje hatással lehet a szexuális életre, ha ugyanis klinikailag alacsony, akkor az a nemi vágy csökkenését okozza.

Ennek következménye pedig a merevedési zavar kialakulása lehet. Ami azt jelenti, hogy gondot okoz a szexre alkalmas erekció elérése vagy fenntartása.

Számos ok állhat a merevedési zavar hátterében – írja a WebMD, a fizikai okok között ott van a pénisz csökkent véráramlása, melynek hátterében állhat a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A pszichológiai okok között ott találjuk a depressziót és a szorongást, de lehetséges ok a szklerózis multiplex, a gerincvelő sérülése, a krónikus hátfájás vagy más neurológiai állapotok.

Az erekció a tesztoszterontól függ, azonban a kettő közti kapcsolat összetett és nem is teljesen ismert. Vannak, akiknek egészséges erekciójuk van annak ellenére, hogy a tesztoszteronszintjük jóval a normál tartomány alatt van. Ha az erekciós problémák oka az alacsony tesztoszteronszint, akkor léteznek ilyen hormont pótló terápiák, melyek segíthetnek a nemi vágy helyreállításában.

Az alacsony tesztoszteronszint kezelése javíthatja a férfi szexuális életét azáltal, hogy helyreállítja a libidót és feldobja a hangulatot, megújítva a szex iránti érdeklődést.

A hormonpótlás védelmet nyújthat továbbá a merevedési zavarok néhány kockázati tényezője ellen is, csökkentve a hasi zsírt és növelve az inzulinérzékenységet, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Egyes tanulmányok szerint jótékony hatással lehet továbbá a szív egészségére is, bár nagy dózisban pont ellentétes a hatás.

Egyes tanulmányok szerint jótékony hatással lehet a szív egészségére, de lehetnek azért mellékhatásai is, mint az aknék kialakulása, a herék zsugorodása, a mellek növekedése. A kezelés mellett a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás is hozzájárulhat a tesztoszteronszint emelkedéséhez, ami által javul a libidó és csökkennek a merevedési zavarok.