Amiket érdemes tisztázni a házasság előtt

2023.01.27.Életmód cikkek

Talán az egyik legromantikusabb pillanat, amikor az a bizonyos gyűrűs doboz előkerül, a pár férfi tagja fél térdre ereszkedik, felteszi a nagy kérdést, a pár női tagja pedig elrebegi az igent. Sokszor azonban a hölgyen nem is tudják pontosan mire mondanak igent, hiszen nem egyszer megesik, hogy a pár tagjai nem gondolják végig mit is várnak a házasságtól.

Szeretik egymást, ez igaz, de hogy hogyan képzelik el együtt, házasként a jövőt, arról csak homályos sejtéseik vannak, és persze bíznak benne, hogy a párjuk is ugyanúgy képzeli, mint ők.

Ám ez sokszor egyáltalán nem így van. És még ha vannak is elképzeléseink arról, hogy milyen lesz házasnak lenni, sokszor a párunk nem egészen ugyanúgy képzeli, mint mi. Arról már nem is beszélve, hogy hazánkban még mindig erősen tartják magukat a nemi szerepekre vonatkozó sztereotípiák, ezen elvárásokat pedig a családunk, a munkatársaink és a barátaink is ránk nyomhatják.

Ahhoz, hogy ilyen körülmények között boldog és tartós lehessen egy házasság, néhány fontos kérdést nem árt tisztázni, mielőtt oltár elé vonulunk.

Témák, melyről beszéljünk a nagy nap előtt

Mielőtt bármit megbeszélnénk a párunkkal, érdemes magunkba is tisztázni, hogy egyáltalán miért is szeretnénk megházasodni? Sokan szerelemből teszik mindezt, mások az anyagi biztonságot látják benne, van, aki azért, hogy gyerek lehessen, de akad, aki élethosszig tartó elköteleződésre vágyuk.

És bizony, ha nem egyeznek a célok, az komoly vitákhoz, később pedig váláshoz vezet. Azt sem árt tisztázni párunkkal, hogyan is képzeljük a jövőt? Mennyire fontos a karrier vagy a gyermekvállalás kérdése? Tervezünk-e egyáltalán gyereket? Ha nem egyeznek a célok teljesen, mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni, vagy épp támogatni a párunkat az ő céljaiban?

A házasság monogámiát jelent, de nem biztos, hogy mindketten ugyanúgy értelmezzük ezt. És, ha már felmerül a monogámia kérdése, akkor a testi kapcsolathoz fűződő elképzeléseinket sem árt átbeszélni a nagy nap előtt.

Biztosnak kell lennünk benne, hogy ha esetleg valami gond merül fel, mondjuk szülés után a pár hölgy tagja már nem vágyik a testi kapcsolatra, esetleg a pár férfi tagjánál potenciagond merül fel, akkor ezeket is meg tudjuk egymással beszélni. A pénzügyekről is célszerű beszélni, hiszen a pénzköltési szokásaink teljesen eltérőek lehetnek.