A vállalati adatok megvédése minden dolgozó feladata

2022.07.20.Tipp

A vállalatok által tárolt adatok mennyisége napról napra növekszik. Az ügyfelekre, beszállítókra, alkalmazottakra vagy magára a vállalatra vonatkozó információk adatbázisokban összpontosulnak, amik bizonyos veszélyeket rejtenek magukban.

Sajnos egy olyan időszakban élünk, amikor a számítógépes támadások igen gyakoriak, és az információvesztés sok esetben a vállalatok bezárását jelenti. A BDC azonban összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A munkavállalók tudatosságának növelése

Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy amit a számítógépükön csinálnak, az negatív hatással lehet az egész vállalatra. A licenc nélküli szoftverek letöltése, ismeretlen fájlok, e-mailek megnyitása vagy USB-k behelyezése anélkül, hogy ismernénk azok eredetét – ez csak néhány olyan gyakorlat, amely rosszindulatú szoftverek telepítéséhez vezethet.

Ugyanez vonatkozik a jelszavakra is. Az egyszerű jelszavak megadása olyan, mint egy meghívó a hackerek számára, ezért gyakori, hogy a kis- és nagybetűk, számok és szimbólumok kombinációját kérik. Bár nyilvánvalónak tűnhet, de ezeket a jelszavakat el kell rejtenünk a többiek elől, úgyhogy ne ragasszuk ki a képernyő sarkára. Emellett a támadások megelőzésének másik jó módja, ha időről időre lecseréljük ezeket.

Biztonsági másolatok készítése

A biztonsági mentések lehetővé teszik az adatok helyreállítását, ha azok elvesznek. Végül is ez az első dolog, ami miatt aggódni kell egy támadás, katasztrófa vagy véletlen baleset során. Ahogyan a személyes számítógépen, úgy a vállalati gépeken is nagyon fontos, hogy legalább egy vírusirtó és egy tűzfal legyen telepítve. A szakembereket azt javasolják, hogy mindenki válasszon fizetős megoldást, mivel az ingyenesek gyakran korlátozottak.

Összességében rengeteg különböző lehetőségünk van, ha a cég vagy a vállalat biztonsága a tét, ráadásul számos más kiegészítő módszer is létezik. Egy IT-biztonsági vállalat el tudja dönteni, hogy melyek a legmegfelelőbb intézkedések bizonyos helyzetekben. Minél nagyobb a vállalat, annál fontosabb hangsúlyt fektetni az informatikai biztonságra.