A térkő tisztítása és felújítása

2015.08.27.Életmód cikkek

Általános tévhit azt gondolni, hogy a térkő nem igényel semmiféle karbantartást, illetve tisztítást, sőt mi több, minden tavasszal érdemes azzal kezdeni a kerti munkálatokat, hogy a térkövet egy kicsit letisztogatjuk. Erre nem csak azért van szükség, mert télen sok szennyezőanyag kerülhet a térkőre, és az alaposan meg is kophat, hanem azért is, hogy hosszú évekig gyönyörködhessünk benne.

Tisztítás az évszakok függvényében

A térkövek kapcsán a tisztítást először is az évszakokhoz igazítottan kell kivitelezni, így például érdemes egyszer az ősz végén is alaposan átmosni a felületét magas nyomású mosóval, hogy a leragadt leveleket, a sarat és más, főként növényi szennyezőanyagot el tudjunk távolítani róla. Miután a tél véget ért, a térkövet érdemes ismét alaposabban is átmosni, sőt mi több, megdörgölni egy olyan szerszám segítségével, ami megfelelő fa- vagy műanyag él-védelemmel rendelkezik, de természetesen a magas nyomású mosó ugyanolyan hatásos lehet. Ma már vannak speciális tisztítószerek is, amelyek direkt a tél végi tisztításra alkalmasak, ezáltal gombaölő hatásuk mellett elpusztítják a megragadó mohát és egyebeket.

Amennyiben kizárólag nagynyomású mosót használnánk, ügyeljünk arra a díszburkolat tisztítása során, hogy a szórófejet mindig lapos sugárra állítsuk. Ez azért fontos, mert pontsugárral könnyen foltossá tehetjük a felületet, és az egyenletes tisztítást sem tudjuk megoldani. Amennyiben kiválasztottuk a megfelelő szórófejet, a mosáskor figyeljünk arra, hogy a burkolattal legalább 45 fokos szöget bezárva irányítsuk a vízsugarat, méghozzá 50 centiméteres magasságból, és a nyomást ne állítsuk magasabbra 150 bar-nál. Mivel erre a legtöbb hobbi-, illetve középkategóriás magas nyomású mosóberendezés is alkalmas már, ezért otthon is el tudjuk végezni a műveletet, amihez rengeteg ipari tisztítószert is felhasználhatunk, hogy még az erősen szennyezett burkolatok felületei is kitisztíthatók legyenek. Fontos: a térkövek a savra érzékenyek, így inkább lúgos kémhatású szereket válasszunk!

Előzzük meg a sérüléseket

A térkövek kapcsán nagyon fontos szempont még, hogy megelőzzük a sérüléseket, hiszen bizonyos dolgokat nem tudunk tisztítással eltávolítani. Ha például súlyos fémtárgyakat, így asztalokat, esetleg székeket húzunk, illetve mozgatunk a térkövön, azzal olyan sérüléseket is előidézhetünk, amit már csak cserével orvosolhatunk. Hogy ezt elkerüljük, a kerti tárgyak és bútorok alját érdemes csúszásgátlót felszerelni, esetleg kerekeket, így a burkolat sérülése garantáltan elkerülhető.

A térköveket ajánlott továbbá bizonyos időközönként úgynevezett impregnáló folyadékkal kezelni annak érdekében, hogy tartósságuk megnövelhető legyen. Ez a folyadék nem csak egy védőburkolatot képez a térkő tetején, hanem a tisztíthatóságot is megnöveli, ezáltal nem hagyja, hogy a szennyeződés beivódjon a burkolat belsejébe, hanem megmarad a felületén, amit magas nyomású mosóval könnyedén eltávolíthatunk onnan.