A teherbeesés és a szexuális együttlétek száma

2022.04.01.Életmód cikkek

Az egyik legnagyobb aggodalom, amikor egy pár gyermeket szeretne, az, hogy hányszor kell szeretkezniük ahhoz, hogy teherbe essen.

Mielőtt belevágnánk, elengedhetetlen, hogy felismerjük a nő termékeny napjait. Máskülönben lehet, hogy szórakoztató és kellemes a hancúrkodás, de a baba nem fog jönni, bármennyire is próbálkozunk.

A fogamzás elősegítése érdekében a ciklus 13. napjától kezdve a rendszeres, 28-30 napos ciklusok esetén körülbelül öt napon át, illetve szabálytalan ciklusok esetén a ciklus középső 7-10 napja alatt ajánlott a gyakori szexuális együttlét. De mit értünk gyakori alatt: naponta háromszor, egyszer, minden második nap, hetente egyszer?

Sajnos ezekre a kérdésekre nincs meghatározott szabály. Ugyanúgy lehetséges, hogy egy nő termékeny ciklusa alatt egyetlen szexuális együttlét során terhességet érjen el, mint az, hogy a napi többszöri szeretkezéssel se sikerüljön.

Napi (vagy majdnem napi) együttlét a gyermekvállalás érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyermekvállalás esélyének növelése érdekében az önmegtartóztatás optimális időtartama 2 és legfeljebb 7 nap között van. Tehát, ha valaki teherbe akar esni, akkor minden nap vagy minden második nap érdemes szexelnie a nő termékenységi csúcsának öt napja alatt, a ciklus 13. napjától kezdve.

Hogy nagyobb mozgásteret biztosítsunk, figyelembe véve, hogy a spermiumok akár öt napig is aktívak maradhatnak, az öt napot kiterjeszthetjük a női ciklus középső hetére. Egy normál 28 napos ciklusban, ha a 14. napot vesszük a ciklus közepének, akkor a ciklus előtti és utáni három napot is vegyük figyelembe.

Visszatérve a terhesség eléréséhez szükséges közösülés gyakoriságára, egy férfi termékenységgel foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a spermiumok minősége a fogamzási nehézségekkel (néhány esetben erekciós problémákkal) küzdő férfiaknál megnőtt azokban az esetekben, amikor a szeretkezés napi rendszerességű volt, így ha egy ideje a „két nem egy igen” ritmusban élünk, és ez nem működik, akkor jó ötlet lehet áttérni az „egy igen és két igen” fázisra.

Ennek ellenére minden férfinak megvan a maga spermaviselkedési mintája, így a spermiumok genetikai minőségétől és mennyiségétől függően egyesek számára a néhány napos önmegtartóztatás előnyös lehet, míg mások számára nem. Ha nem esünk teherbe, és minden hónapban ugyanazt a menetrendet követjük, akkor érdemes megváltoztatni a gyakoriságot.