A penész elkerülése a könnyűszerkezetes házakban

2022.09.22.Életmód cikkek

Az előregyártott házakban az a rossz, hogy a szigetelés néha annyira jó, hogy megfeledkezünk a szellőztetésről. Pedig az ablakok rendszeres kinyitásával történő szellőztetés a leggazdaságosabb és leghatékonyabb módszer az olyan problémák elkerülésére, mint a páralecsapódás.

Az is fontos, hogy a helyiségekben télen ne legyen nagyon magas a belső hőmérséklet, mivel ez tovább ronthat a helyzeten.

A Vida y Casa szerint a következő pont a páramentesítő használata. Ez a kis készülék ideális a felesleges páratartalom elnyelésére anélkül, hogy kiszárítaná otthonunk levegőjét. Legyen páraelszívó a fürdőszobában is, mivel ez a ház legpárásabb területe. Ezzel az egyszerű elemmel minimálisra csökkenthető a páratartalom, amely a fürdés vagy zuhanyzás után keletkező gőz miatt keletkezik.

Természetesen főzés közben is be kell kapcsolni a páraelszívót. Mivel ez a ház másik olyan területe, ahol megnő a páratartalom, ez egy nagyon hatékony trükk. Ha ehhez hozzávesszük, hogy úgy főzünk, hogy a fedelet az edényekre tesszük, hogy a víz ne párologjon el a légkörbe, amikor forrásponton van, annál jobb.

Egyéb tippek a penészmentes otthonért

Használjunk penész elleni tisztítószereket és gombaölő szereket. A hagyományos háztartási termékek, például ecet, fehérítő vagy alkohol felhasználható a nedvesség és a penész eltávolítására, vagy ha jobban szeretjük a speciális tisztítószereket, akkor ma már bármelyik szupermarketben bevásárolhatunk.

Az is segíteni szokott, ha nem állítjuk túl magasra a fűtést. A meleg levegő párásabb, mint a hideg levegő, ezért a kondenzáció elkerülése érdekében nem ajánlatos a termosztátot az ajánlottnál magasabbra állítani.

Használjunk nedvességelnyelő termékeket a szekrényekben és a kis helyiségekben, mivel ezek ideálisak a felesleges nedvesség elnyelésére. Az olyan termékek, mint a szilikagél vagy a kalcium-klorid nagyon hatékonyak.

Végül, de nem utolsó sorban kerüljük a túl sok növényt. Néhány cserép virág széppé teszi a teret, de ha túlzásba esünk, akkor lényegesen párásabb lesz tőlük a levegő.