A jobb munkalehetőség néha egyenlő a költözéssel

2022.04.10.Életmód cikkek

Új városba költözni egy új munkahely miatt nagyon nehéz döntés. Néha ez néhány kilométert, máskor pedig az óceánok átkelését jelenti. Hogyan kell kezelni egy ilyen horderejű döntést? Valójában mindent meg kell vizsgálni: a lehetőséget, a pénzt, az alkalmat, a családra gyakorolt hatást.

Nem könnyű, mégis ez egy olyan helyzet, ami manapság gyakran felmerül.

Holisztikus gondolkodás

Mindenre gondolni kell. Minden, ami ezt a kérdést érinti, fontos a döntés meghozatalakor. Semmit sem szabad figyelmen kívül hagyni. Amikor az egyik életet választjuk a másik helyett, az identitásválasztássá válik: kivé akarunk válni, mit kap érte a családunk? A döntés nem a pénzről szól, hanem a boldogságra és az elégedettségre kell koncentrálnunk inkább. Át kell gondolni, hogy a várost, amit az új munkahely hoz magával, akarjuk-e. Esetleg az állandó utazás kivitelezhető? Mindenekelőtt kérjünk segítséget.

Beszéljünk a párunkkal

A nagy kérdés az, hogy mit jelent ez a változás a párunk karrierjére nézve. Vajon talál majd jó állást az új helyen? Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy az emberek szenvednek attól, ha a karrierjüket a másik félreteszi. Nekünk lehet, hogy egy új lehetőség, neki lehet, hogy munkanélküliség. Ezek a döntések később sok problémát okoznak. Szörnyű hiba elhurcolni az élettársunkat egy új helyre, ahol nem érzi magát teljes értékűnek.

A gyermekek kérdése

Gyerekekkel bármikor lehet költözni, de bizonyos korosztályok nehezebbek, mint mások. Ott van például a kamaszkor, ami sokszor megnehezíti az életünket. Ebben az esetben jó, ha konzultálunk velük, azonban nem ők döntenek. A gyerekek alkalmazkodóképesebbek, emellett úgy segíthetünk nekik, hogy újra meg újra elmondjuk az új élet jutalmait és előnyeit.

Az áthelyezések rendkívül költségesek, a sikertelen áttelepítések azonban még rosszabbak. A vállalatok egyre inkább hajlandóak engedélyezni a munkavállalók számára a rövid távú áthelyezéseket vagy kiküldetéseket. Ezáltal tehetünk egy próbát az új helyen, anélkül, hogy már a legelején elköteleződnénk.