A jó párkapcsolathoz először önmagunkat kell ismernünk

2021.11.17.Életmód cikkek

A szex tele van mítoszokkal és féligazságokkal, amelyek gyakran a szexuális és párkapcsolati életünk útjába állnak. Olyan üzenetekkel vagyunk körülvéve, amelyek arról szólnak, hogyan kellene élnünk a szexualitásunkat, és amelyek gyakran ellentmondásosak vagy torzak.

Emlékszem, hogy régen egyáltalán nem lehetett ilyen dolgokról beszélni, mivel a szexualitás egyenlő volt a tabuval. Ma azonban pont fordítva van az arány, túl sokat beszélünk, folyamatosan és néha meggondolatlanul. Gyakran a hitünk és a fantáziánk azon agyal, hogy milyen legyen a párkapcsolati élet és a szex, ez azonban arra késztet minket, hogy nyomást érezzünk egy olyan tökéletesség felé, amelyet soha nem érünk el.

Ami azonban a legjobban megdöbbentő számomra, hogy ez a változás megtörtént, de nem jár együtt jobb szexuális felvilágosítással. Más szóval, még mindig uralkodnak az évszázadokkal ezelőtti mítoszok, és még mindig előítéletekből és sztereotípiákból táplálkozó szexualitásban élünk, továbbra is pszichológusok rendelőiben találjuk magunkat olyan problémákkal, amelyek a felvilágosítás hiányából, bűntudatból, a saját szexualitásunkkal kapcsolatos tudatlanságból fakadnak.

Először a testünket kell megismernünk

Én a mai napig azt mondom, hogy minden az önvizsgálattal kezdődik. A párkapcsolati élet és a szexualitás két olyan dolog, amely kéz a kézben jár. Nem tudunk jó pillanatokat megélni, ha nem ismerjük a saját testünket és a szexualitásunkat. Nincs is jobb a kísérletezésnél, mivel így tanuljuk meg igazából. A könyvek és az internet sokat segíthet, de annyira különbözőek vagyunk, hogy csak a saját bőrünkön tanulhatunk. Ha tudom, hogy mit szeretek, akkor azt kommunikálni is tudom.

Mondanom sem kell, hogy ez akkor is igaz, amikor potenciális problémával nézünk szembe. Velem párszor megtörtént, hogy nem úgy indult az este, ahogy megterveztem, de mindig valamilyen okom volt rá. Az őszinte kommunikációnak hála nem kellett hazudoznom. Szerintem ez az, ami segít egy egészséges kapcsolat létrehozni.