A gyerekek és a rettegett fogorvos

2023.03.11.Életmód cikkek

Sajnos kevés olyan gyerek van, aki ne félne a fogorvostól, ebben pedig óriási a szülők felelőssége. Ha időben elkezdjük szűrővizsgálatokra vinni a gyereket és kialakítunk egy pozitív hozzáállást, máris sokat tettünk gyermekünk egészségéért.

A bloorwestsmiles.com azt írja, hogy érdemes a gyermeket az első születésnapja előtt legalább egyszer elvinni a fogorvoshoz, vagy az első foga megjelenését követő 6 hónapon belül megtenni ezt. Ennek célja pedig az, hogy a fogorvos megvizsgálja a fogaikat, mielőtt a gyerekek olyan problémákat tapasztalnának, melyek már intenzívebb kezelést igényelhetnek.

Sokan csak kétéves koruk után viszik gyermeküket fogorvoshoz, és néha pedig sokkal később, mint ahogy azt a szakemberek javasolják.

Ezért éri meg fogorvoshoz járni

A fogászati vizsgálat során a fogorvos megállapíthatja, hogy a gyermekkel végzett napi otthoni fogtisztítás elegendő-e, helyesen van-e kivitelezve. Ezen kívül a gyerek megbarátkozhat a fogorvossal, és a rendszeres látogatás gondolatával. Nagy előny, hogy az esetleges problémák korán felismerhetők és azonnal kezelhetők.

A fogorvos azt is meg tudja állapítani, hogy a gyerek fogai görbék, zsúfoltak-e és hogy ezek okozhatnak-e problémákat az étkezés, a fogtisztítás és a fogak általános megjelenése során. Ha szükséges, tömést helyezhet el egy letört tejfogon, mielőtt a fogat ki kellene húzni.

A tejfog fontossága

A tejfogak a gyerekek hat hónapos koruk körül kezdenek megjelenni. Sokan kérdezik, hogy miért fontos ezek egészsége, ha úgyis kihullanak. A tejfogakat, bár kihullanak, ugyanúgy ápolni kell, amíg természetes módon ki nem esnek. Fontos szerepet játszanak ugyanis az egész életen át tartó szájhigiéniában.

Fontosak, hisz részt vesznek a gyerek beszédfejlődésében, lehetővé teszik, hogy a gyerekek megfelelően rágják meg az ételt, segítenek az egészséges mosoly fenntartásában és előkészítik a terepet a maradandó fogak számára.

Az egész életen át tartó szájhigiénia szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szülők megfelelő oktatásban részesüljenek és a megfelelő technikákat alkalmazhassák a gyerekek számára. Ezt érdemes már az első fogak kibújása előtt megtenni.