A betonpadlók előnyei és hátrányai

2023.05.17.Tipp

Amikor azt haljuk, hogy beton, egyből arra gondolunk, hogy valaki építkezik, és alapozásról lesz szó. Pedig a beton sokféleképpen felhasználható, és manapság már nemcsak az alapba kerülhet bele, hanem burkolatként is nagyon jól funkcionálhat.

Régebben persze csak az ipari épületek, gyárcsarnokok, műhelyek esetén láthattunk betonpadlót, de manapság már otthonokban sem ritka. Nem is gondolnánk, hogy milyen sokan választják a betont, mint hidegburkolati megoldást a csempe vagy a járólap helyett.

A betonpadlók színezhetők, tehát nem kell beérnünk a szürke felületekkel, bár annak is van egyfajta hangulata. Napjainkban népszerű lakberendezési irányzat az ipari környezet otthonossá tétele, ehhez pedig passzol a beton, ugyanakkor a csiszolásnak és színezésnek köszönhetően akár otthonos érzete is lehet egy ilyen padlónak.

Számos előnye van, de természetesen hátránya is egy ilyen megoldásnak, melyeket nem ért tudni, mielőtt beton padlóban gondolkodnánk.

Amiért érdemes betonpadlót választani, és amiért nem

A betonpadló egyik hatalmas nagy előnye, hogy rendkívül tartós, így ha hosszú távra gondolkodunk, akkor remek választás lehet. Nem árt neki a gurulós bőrönd kereke, a bútor tologatás, de még a magas sarkú cipő sem. A karbantartása és a tisztítása is végtelenül egyszerű, hiszen minimális törődést igényel csak.

Félévente érdemes egyszer felviaszolni, ami egyébként nem egy bonyolult művelet, a felmosása pedig még a járólapnál is egyszerűbb. Szintén pozitív, hogy egy örök designt képvisel.

A hátránya viszont keményebb és kényelmetlenebb, mint a parketta. Ha tehát elesik rajta a gyerkőc nagyobb eséllyel üti meg magát, és jobban fog fájni, mint mondjuk a parketta esetében. És ha ráejtünk valamit, akkor az bizony össze fog törni. Azt se felejtsük el, hogy elég hideg lehet, különösen, ha pince is van alatta. Ezt a problémát viszont puha szőnyegekkel könnyen orvosolni lehet.

A környezetvédelem kérdése kettős, mindkét oldalon fel szokták hozni. Abból a szempontból környezetbarát, hogy nem kell fákat kivágni, mint a parkettához, viszont hulladékként már közel sem mondható annak, ha meg akarunk tőle szabadulni.