Hasznos tippek ablakok hőszigeteléséhez

A magyar családi házak többségének hőszigetelése finoman szólva is hagy maga után kívánnivalót, ami a legtöbb esetben főként a nyílászárók esetében figyelhető meg, ezáltal az ablakok csak úgy ontják befele a hideget vagy a nagy meleget – annak függvényében, hogy milyen odakint az időjárás.

Habár a falak szigetelése is gyakran problémás, de a legnagyobb lemaradások inkább a nyílászárók kapcsán figyelhetők meg, főként azoknál a lakásoknál, amelyeket 20-30 évvel ezelőtt építettek, hiszen akkoriban még nem volt szempont a fűtéssel való spórolás. Mivel az akkor épült házak tulajdonosai sok esetbe alig néhány évvel ezelőtt szabadultak meg a többmilliós lakáshitelüktől, ezért nincs sem pénzük, sem energiájuk belecsapni egy nagyobb nyílászáró cserébe. Ilyenkor jönnek a sajátos házi praktikák, amelyek gyakran alaposan feljavíthatják egy otthon szigetelését.

Hasznos praktikák az ablakok szigeteléséhez

Az ablakok jelentős többsége a mai házakon a legnagyobb hő-híd, ami télen kiereszti a kellemes meleget, nyáron pedig beengedi a nagy meleget, ezáltal olyan rosszul működik, amilyen rosszul csak lehet. Ennek érdekében érdemes a lehető legtöbbet kihozni az adott épületből, illetve nyílászárókból, amit csak lehet.

Az egyik legáltalánosabb, hovatovább barkácsolási tudást egyáltalán nem igénylő módszer ebből a célból az a vékony öntapadó szivacs- vagy gumicsík, ami kisebb kiszerelésű tekercsekben vásárolható meg bármelyik barkács-áruházban. Ezeket az ablakok záró felületeire ragasztva lényegesen csökkenthetjük a nyílászárók húzását és huzatosságát. Egyszerű és nagyon gyors megoldás, nagy hátránya azonban, hogy két-három évente cserélni kell, mert a szalag vagy leválik vagy eldeformálódik. Szerencsére nem drága, így a jobb szigetelés érdekében érdemes beruházni rá! Amennyiben hosszabb távra terveznénk ezzel a szigetelési módszerrel, választhatjuk a szilikon csíkot is, amit ugyan úgy kell rányomni az ablak hézagaiba, de ha az egyszer odaragadt, azzal 4-5 évig garantáltan nem lesz problémánk.

További tippek

Természetesen messze nem csak ezekkel a házi praktikákkal élhetünk ezekben az esetekben! Ha vannak dupla ablakaink, akkor a fenti csíkok mellett az ablakok közé vághatunk megfelelő méretű szivacscsíkokat, amelyeket bevonhatunk divatos kis textillel annak érdekében, hogy ne csak hatékony legyen, hanem megfelelően szigeteljen is. Ha nincs az ablakokon sötétítőfüggöny, mert redőnyünk van, érdemes elgondolkozni ezen is, hiszen főként a szelesebb időkben ezek is sokat segíthetnek a meleg benntartásában, nem mellesleg pedig eltakarhatják egyéb ügyködéseinket, hiszen a téli időszakban ragaszthatunk az ablak elő egy plusz fóliát, ami amilyen egyszerű, legalább olyan hatékony megoldás.

Léteznek továbbá ma már olyan úgynevezett pótablakok, amelyeket a meglévő nyílászárók elé helyezhetünk el. Egyszerűen csak rájuk kell csavarozni őket, és olyan, mintha egy dupla rétegű ablakot kapnánk, vagy a már meglévő dupla rétegű üvegünket ezzel rögtön meg tudjuk triplázni.

Hasznos tippek ablakok hőszigeteléséhez - Hasonló oldalak

  1. Használtablak.hu: Kiváló minőségű ablakok, rendkívüli árakon! Sokan nem gondolnak abba bele, mennyit lehet spórolni a nyílászárók vásárlásakor, pedig így van, súlyos ezreket takaríthat meg az, aki...
  2. Tippek az unalmas hétköznapok ellen Egy párkapcsolaton bizony sokat kell dolgozni, ha azt szeretnék, hogy hosszú és kiegyensúlyozott legyen. Nem elég a kezdeti szakaszban meghódítani...

Régió: Tipp