A reszponzív webdizájn alapjai

A weboldalak fejlődésének egyik legfontosabb állomása a reszponzív szemléletmód és megoldás alkalmazása. Az okos eszközök (pl. mobiltelefonok, tabletek) internet elérésével megjelent az igény, hogy a weboldalak megfelelően megjeleníthetővé váljanak, azaz olyan kialakítás vált szükségessé, amelynél a weboldal elemei igazodnak az adott eszköz megjelenítőjének méretéhez, egyúttal fizikai korlátaihoz.

A reszponzív igények eszközökön

A reszponzív kialakítás lehetővé teszi, hogy weboldalaik tartalmát egyik ujjunk használatával, csak le-föl görgetéssel és az egér kattintásának megfelelő „tapintással” lehessen elérni, használni. Fontos szempont, hogy a tartalmak jó látható módon jelenjenek meg és ne kelljen nagyítani a weboldalaikat, oldalirányban csúsztatni a megjelenítést, ami azontúl, hogy kényelmetlenné teszi a weboldal böngészgetését, igen riasztó hatású is tud lenni a látogatók körében.

Tehát fontos, hogy minden tartalmat el lehessen érni pár „kattintással”. Napjainkban a reszponzív kialakítás már kötelezően elvárt a weboldalakkal szemben. Ezt jól mutatja, hogy a google kereső a rangsort felállításakor – több szempont mellett – hátrébb sorolja azokat a weboldalakat, amelyek nem ilyen formában készülnek el.

A reszponzív megoldások esetén nem elegendő csak a megjelenítők különböző méreteire koncentrálni, fontos biztosítani a felhasználói élményt is, ez az alapja a weboldalak látogatottságának megtartásának, növelésének. Szem előtt kell tartani a weboldalak szükséges funkcióinak mindenkori megtartását és felhasználóbarát megjelenítését. Például a számítógépek monitorán megjelenő menüsorokat a sokkal kisebb méretű mobil kijelzőjén szokás egy ikon alá rendelni, amire kattintva megjelennek és választhatóvá válnak a menüpontok.

De a különböző grafikus elemek, mint a képek, videók, grafikonok, ábrák megfelelő méretezése és átlátható elrendezése is lényeges. Érdemes folyamatosan követni a weboldalak megjelenéséhez, kialakításához köthető újabb és újabb megoldásokat, technikákat, alkalmazni azokat a weboldalaikra, vagy szakemberre bízniuk ezt a munkát.

A reszponzív webdizájn alapjai - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Tipp