A klíma hatása egészségünkre

A klímaberendezések ma már a mindennapjaink részévé váltak. Sokan szeretik, sokan utálják őket, pedig felelősségteljesen használva rendkívül hasznosak lehetnek nem csak azért, mert lehűtenek minket a legnagyobb kánikulák idején – bárhol és bármikor –, hanem ezzel rengeteg, a nagy melegtől eredeztethető egészségügyi problémától is megszabadítanak minket.

Természetesen a klímáknak nem csak pozitív, hanem bizonyos esetekben negatív hatásuk is lehet egészségünkre, így bár javíthatjuk vele általános közérzetünket és teljesítményünket, sőt még alvásminőségünket is, felelősségtelen használatával mégis sok gondot okozhatnak nekünk.

Szultán Autóklíma centrum

  • Cím: Érd, Tárnoki út 22/A.
  • Telefon: +3630 / 280-9848
  • Weboldal: simonhutes.hu

Térkép:

Légző rendszerünk és vérkeringésünk

A légző rendszer és a vérkeringés a két legáltalánosabb dolog szervezetünkben, amit egy klíma működése érinthet, és csak rajtunk múlik, hogy az a hatás kedvező lesz-e vagy sem. A legnagyobb probléma a klímák kapcsán ugyanakkor nem egyszerű használatukból eredeztethetők, sokkal inkább abból, hogy nem gondoskodtunk a megfelelő tisztításukról. Ebből kifolyólag kaphatjuk el például a legionellosis nevű betegséget, amit a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek idézhetnek elő. A probléma tüneteit általában csak akkor tapasztaljuk meg, ha más rizikótényezők is jelen vannak, így dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot vagy éppen cukorbetegség. A 2-10 napos lappangási időn túl a betegség az influenzához hasonló tüneteket produkál, fejfájással, köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalmakkal jár, és gyakran tüdőgyulladást is okozhat.

Szintén a nem megfelelően kitisztított, illetve karbantartott klímarendszerektől szisztémás gombafertőzést is kaphatunk, ami sokkal gyakoribb lehet, mint a fentebb említett légúti eredetű probléma. A problémát egyszerre több gombafaj is előidézheti, és általában a legyengült immunrendszerrel, esetleg krónikus betegségtől szenvedők jobban ki vannak téve a fertőzésnek. A tünetek igen változatosak lehetnek, így miután a rosszul tisztított klímában leülepedett gombák spórái a légutakba jutnak, alsó légúti megbetegedéseket okozhatnak, ami gyakran tüdőgyulladásban nyilvánul meg. A fertőzés okát egy radiológiai vizsgálattal sem lehet mindig egyértelműen kimutatni, ezáltal gyakran van szükség vérvételre, amelynek során kimutatják a kórokozókat. Extrém esetekben szükség lehet a tüdő szövettani mintavételére is. Fontos, hogy a kezelés minél előbb megkezdődjön, mert extrém esetben a gomba szívet, a vesét és más belső szerveket is megtámadhat.

Így védekezhetünk

A klímák által előidézett betegségek ellen számtalan módon védekezhetünk, de leginkább úgy, ha mindig gondoskodunk a klímák és a szűrők rendszeres karbantartásáról. Ezek megléte mellett ugyanis a klíma egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán okozhat problémát. A klímákat – legyen az otthon vagy az autóban felszerelt – évente legalább egy alkalommal ki kell tisztítani vegyszerrel, de a szűrőt is érdemes legalább évente kicserélni. Nem szabad megfeledkezni továbbá a rendszeres klímahasználat mellett a szellőztetés fontosságáról sem!

A klíma hatása egészségünkre - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Pest megye