A szocpoltól várja a megváltást az építőipar

A válság óta szinte csak rossz negyedéveket és pénzügyi esztendőket tudhat maga mögött az építőipar, tehát még a legnagyobb vállalkozások is, de annyi cég korábban még soha nem szűnt meg, mint az elmúlt néhány hónap során.

Csak ebben a szegmensben ugyanis az elmúlt negyedévben több mint 1500 vállalatot töröltek, ezáltal kijelenthető, hogy az építőipar mindennél jobban várt az új szocpolt, avagy a támogatási rendszer kiterjesztését, hiszen ez végre talán újabb lendületet adhat az ingatlanpiacnak és az építőiparnak.

Soha nem szűnt még meg ennyi építőipari vállalat

  • Iasautomatika Debrecen
  • Telefon +3652 / 368-300
  • Cím: 4024 Debrecen, Sumen u. 26-28.
  • Weboldal: www.iasautomatika.hu

Térkép:

Csak a harmadik negyedévben 1703 olyan cég szűnt meg Magyarországon, amelynek szegről-végről, de köze volt az építőiparhoz. Három hónap alatt ennyi vállalatot korábban még soha nem töröltek a hatóságok. Ennél is nagyobb probléma, hogy ez a tendencia az elmúlt egy évben folyamatos volt, tehát bár az imént említett volt a rekord, de a múlt esztendő mindegyik negyedévében több mint 1500 cég szűnt meg, a teljes éves statisztika tehát közel 6500 eltűnt és megsemmisült vállalkozást mutat.

Szakértők szerint az ingatlanpiac drasztikus visszaesését számtalan dolog befolyásolta, de leginkább a folyamatosan súlyosodó forintgyengülés, valamint a pénzintézeteket érintő kedvezőtlen szabályozások, aminek köszönhetően az ingatlanpiacot mozgató jelzálog-hitelezés lényegében eltűnt. Ezzel a lakáskereslet felhalmozódott, ami megakasztotta az egész gazdaságot, holott amennyiben mindez felszabadulna, nem csak az építőipar, hanem a teljes hazai fogyasztás fellendülhetne.

A szocpol biztosan segít

Az építőipar más segítség nem lévén, most leginkább a szociálpolitikai támogatás, avagy röviden szocpol alapos kibővítésében és megújításában reménykedik, amelyeket a kormány használt lakásokra is kiterjeszt többek között. Ez azért is fontos, mert az állami szerepvállalás képes már önmagában is növelni az ingatlanpiacba vetett bizalmat, de fontos, hogy mielőbb bevezetésre kerülhessen, mert az ingatlanpiac minden szereplője kivárásra játszik, ezáltal a halogatás könnyen káros deflációt idézhet elő a piacon. A szocpol első körben bizonyára csak a kisebb vállalkozásoknak hozhatna nagyobb áttörést és növekedést, nem utolsó sorban pedig profitot, de hosszabb távon a nagyobb cégek is biztosan érzékelnék a hatását.

A totális fellendüléshez ugyanakkor a szocpol önmagában még kevés, hiszen amíg ilyen magas fokú a bizalmatlanság a pénzintézeti rendszer, valamint a hitelezési szabályozás körül, addig túl sok jóra egyetlen piaci szereplő sem számíthat. A jelzáloghitelek mennyisége például messze elmarad a gazdaságban jelenleg rejlő potenciáltól.

Apró reménysugár és pozitívum, hogy amennyiben az idei esztendőben kicsit is jobban felpörög az építőipar, egy sokkal egészségesebb mikro- és kisvállalkozói piacon fog majd lecsapódni a haszon, mint a válság előtti években. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy az utóbbi években rengeteg problémás kisebb cég esett ki a piacról, amelyek szintén rombolták az építőipar renoméját.

A szocpoltól várja a megváltást az építőipar - Hasonló oldalak

  1. Rosszul kezdődött az év a magyar építőipari cégek számára Noha a hazai építőipar a tavaly decemberi megtorpanást követően idén januárban újult erőre kapott és elképesztő eredményeket produkált a tavaly...