Römire fel!

Kevesen tudják, de a römi a kártyajátékok egy csoportja és nem egyfajta játék, gyűjtőnévként használják a legtöbb esetben. A römi alatt érthető kanaszta vagy akár madzsong is. Ezért fordulhat elő, hogy háztartásonként más és más römi kártyajátékot ismernek. A römit általában francia kártyával szokták játszani, de létezik olyan kártyajáték is, amelyet magyar kártyával kell játszani.

Néhány römi játék bemutatásával újra felelevenítheti játéktudását és belemerülhet a kártyázás örömeibe. Baráti összejöveteleken, születésnapi partikon vagy egyéb rendezvényeken több fél számára játszható kártyajátékokkal nem csak a hangulatot tehetik felejthetetlenné, de akár versenyeket is rendezhetnek belőle.

Handrömi kisokos 

Az egyik legnépszerűbb römi a handrömi. A handrömit két pakli francia kártyával játsszák és négy vagy hat jokerrel. Típusát tekintve gyűjtő és lerakó kártyajáték, melyet akár nagyobb társaság is játszhat hisz akár 5-6 játékos is részt vehet benne. Ilyenkor célszerűbb három csomag paklival játszani azaz, 3×52 lappal és kilenc jokerrel. A kezdésnél az osztó 14 lapot (balra ülő első játékos 15) oszt szét a játékosoknak, akik elkezdik a kört. A kártyapakli maradékából vagy az eldobott lapokból lehet húzni.

A játék lényege az, hogy szabályos kombinációkban minden kártyát az asztalra helyezzenek, hogy az utolsó kártyát már csak eldobhassák. Akkor hívjuk handolásnak, ha egy játékosnak ez egy lerakásból sikerül. A játék élményét fokozza, hogy a szakaszos lerakásoknál, esélyt ad, hogy a játékosok egymás lerakott kártyáinál éljenek a szúrás lehetőségéve, azaz kiegészíthetik az asztalon található lapokat saját kártyájukkal.

A játék nagyon hasonlít a kanasztára azzal a kivétellel, hogy itt a cél, hogy a legkevesebb pontot gyűjtse egy-egy játékos. Ha nincsenek tisztában a játékszabályokkal akár keverhetik a két játékfajtát, elegendő, ha francia kártyával rendelkeznek. Ilyen esetekben nem a szabályszerűség a lényeges, hanem, hogy jól érezzék magukat és emlékezetes maradjon a kártyajáték.

Römire fel! - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek