Orrszárazsággal küzd? Ezeket a praktikákat érdemes lehet kipróbálnia

A fűtés szezon idején, a meleg száraz levegő miatt sokan küzdünk, az orrszárazsággal mely elsőre nem tűnik olyan komoly dolognak, ám ha az ember saját bőrén tapasztalja meg nap, mint nap, akkor könnyen rájön, mennyire kellemetlen tud lenni. Az elhúzódó nátha miatt túlzásba vitt orrcseppek és orrspray-k következtében is kialakulhat az, hogy az orrnyálkahártyánk kiszárad.

Ilyenkor minden egyes lélegzetvételkor kellemetlen, feszítő érzést érezhetünk, melynél a későbbiekben társulhat orrvérzés is és ebben az esetben a beteg sokkal hamarabb képes elkapni a betegségeket is.

Mitől alakulhat ki az orrszárazság?

Az orrszárazság kialakulásáról, okairól és kezeléséről az Erzsébet Dental & Medical fül-orr-gégész orvosa mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Ez a gond leggyakrabban a téli időszakban fordul elő az embereknél, hiszen a fűtött lakás száraz, meleg levegője hamar kiszárítja az orrnyálkahártyánkat. Ilyenkor nem csak a külső, de a belső hidratálás is nagyon fontos, hiszen ha nem iszunk eleget, akkor hamar csökkenni kezd az orr váladéktermelő képessége is. Okozhatják még a túl sokat használt orrcseppek és orrspray-k is melyeket nátha esetén vény nélkül megvásárolhatunk a közeli gyógyszertárban.

Ezek a készítmények azonban összehúzzák az orrnyálkahártyával található ereket, így csökken a váladék termelődés, ami jó lehet náthás megbetegedés idején, ám ha az előírtnál gyakrabban használjuk ezeket a cseppeket, vagy túl hosszú ideig folyamatosan, akkor az orrnyálkahártya megduzzadhat és kialakulhat a kellemetlen orrszárazság is. Szakember szerint nők esetében még hormonális változások esetén is előfordulhat, hiszen a menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkezik sok esetben az orrszárazság is. De előhozhatják még különböző gyógyszerek, amit általában nátha, vagy allergia gyógyítására szedünk. Legtöbb esetben dekongesztánsok, antihisztaminok szedése száríthatja az orrnyálkahártyát.

Hogyan lehet kezelni az orrszárazságot?

Ha valaki már szenvedett az orrszárazsággal járó kellemetlen tünetekkel, akkor biztosan minél előbb meg akartunk szabadulni tőle. A kezelésre alkalmas lehet párásító készülék, mellyel a lakás levegőjét kellően nedvesíteni tudjuk, ám ha ez miatt külön készüléket nem szeretnénk vásárolni, akkor helyezzünk vizes edényeket a fűtőtestekre, párologtatás céljából. Általánosában elmondható az, hogy a kellemetlen panaszok kezeléséhez nagyon fontos a hidratálás, tehát hogy legalább 2 liter folyadékot igyunk meg egy nap. Próbáljuk meg orrunkat kimosni, ez nem csak a panaszok enyhítésére jó, de segít megtisztítani az orrüreget a szennyeződésektől és a kórokozóktól egyaránt.

Az orrmosást végezzük mindig fiziológiás sóoldattal. Tengervizes orrspray-t azonban használhatunk naponta többször is, hiszen ez mellékhatások nélkül képes nedvesíteni orrunk nyálkahártyáját. Ha az orrszárazság nem múlik el, akkor érdemes lehet átnézni a rendszeresen szedett gyógyszereinket, illetve elolvasni azoknak tájékoztatóját, nem-e szerepel valamelyik gyógyszer mellékhatásai között az orrszárazság is.

Orrszárazsággal küzd? Ezeket a praktikákat érdemes lehet kipróbálnia - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek