Okos eszközök a bejárati ajtóhoz

A bejárati ajtó a lakás fontos része, hiszen ez tartja kint az illetéktelen személyeket, és a lakók is naponta többször használják. Az okos otthonok fejlődése az ajtókat sem hagyta ki, és már elérhető intelligens kaputelefon és kilincs is.

Ezt a két okos berendezést mutatjuk be ebben a bejegyzésben.

Okos kaputelefon

Az okos kaputelefon hasonlóan működik egy hagyományos kaputelefonhoz, kiegészítve számos fejlett funkcióval. Az egyik feladata, hogy a csengőt megnyomó látogató képét és hangját továbbítsa az épületen belül. Ezt nem csak a saját kijelzőjére teheti meg, hanem a csatlakoztatott mobiltelefonokra vagy tabletekre is.

A felhasználásával bármelyik helyiségben meg lehet tekinteni, hogy éppen ki érkezett, míg az otthontól távol biztonsági funkciókat láthat el ez az eszköz. A beépített mozgásérzékelője jelezhet a tulajdonosnak, hogy valaki az otthona környékén járkál, és a látogatóról kép is megtekinthető. A hangszórókon keresztül akár meg is lehet szólítani a kaputelefonhoz érkezőt, így gyakorlatilag a saját portásunk lehetünk távolról is.

Az okos kaputelefon modellek közül a legtöbb egy-egy felhőszolgáltatóhoz is csatlakoztatható, így mozgás észlelésekor automatikusan feltöltik a rögzített képeket, hangot vagy videót a távol lévő tárhelyre. Ha be is törnek az épületbe, a felvételek akkor is biztonságban maradnak, és később sokat segíthetnek a behatolók azonosításában.

Vannak olyan termékek is, melyek összekapcsolhatók a bejárati ajtó zárjával, amit a telefon egyetlen gombnyomásával ki lehet nyitni. Ez nem csak a látogatók érkezésekor kiváló, hanem olyankor is, amikor a hazaérkező gyerekek nem vittek magukkal kulcsot, de a szülők még a munkában vannak. Amíg az okos kaputelefon az internethez csatlakozik, biztosan be lehet engedni a kicsiket a lakásba.

Okos kilincs

Egy másik házba történő bejutáshoz kapcsolódó eszköz az okos kilincs. Ennek legnagyobb előnye, hogy az ajtóhoz nem kell kulcs, hanem a mobiltelefon applikációja segítségével lehet elvégezni a nyitási folyamatot. A kilincs kezelése ráadásul több mobilra is beprogramozható, így már nem kell mindenkinek saját kulcsot másolni, elég, ha az okostelefonok futtatják a szükséges alkalmazást.

Akkor sincs gond, ha véletlenül lemerül a telefon, vagy valamelyik családtag nem vitte magával, hiszen az okos kilincsen számgombok is helyet kapnak. Ezek segítségével beüthető a pin kód, és az ajtó az alkalmazás nélkül is nyitható. Az okos termék felhasználásához nincs szükség új ajtóra, a szabványosított méret felhasználása miatt elég a zárat és a hozzá tartozó kilincset lecserélni.

További okos megoldások az oott.hu weboldalán találhatók.

Okos eszközök a bejárati ajtóhoz - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek