Mit kell tudnunk a parkettacsiszolásról és lakkozásról?

Ha régi parkettánk már látott jobb napokat is, és padlóápoló és fényesítő szerek már nem használnak, érdemes számításba vennünk a parkettacsiszolás lehetőségét. Ezt a módszert kis lakásoktól a nagy tornatermekig és táncparkettekig lehet használni.

A megbízott cég kijön, végez egy személyes felmérést, hogy meg tudja állapítani, milyen gépet lesz célszerű használni. Vannak durvább és gyengébb módszerek, általában a kevésbé erős módszertől haladnak a drasztikusabb megoldásokig.

A legtöbb esetben ezt már szállópor mentesen megoldják, azt azért jó, ha tudjuk, hogy 100 %-ig nem lehet pormentesen megoldani. Attól azért ne féljünk, hogy hetekig fogjuk nyelni a port, mert a cég porelszívót fog használni. Azt is jó, ha számításba vesszük, hogy a parketta a csiszolás után nem lesz teljesen olyan, mintha laminált padlót raktunk volna le. Persze a megbízott cég mindent meg fog tenni, de ha csak a tökéletessel vagyunk hajlandóak megelégedni, akkor inkább rakjunk új padlót.

Házilag is meg lehet oldani a csiszolást?

A folyamat nem annyira bonyolult, hogy otthon ne lehetne egyedül nekiállni, és megcsinálni. Mielőtt azonban nekiugranánk, vegyük számításba a szükséges eszközöket, és persze a költségeket is, illetve mindenképp legyen előkészítés. Ha közel azonos áron jön ki a csiszolás és lakkozás, mintha egy szakértő cég csinálná, lehet jobb őket választani. De ha mindenképp a csináld magad elv hívei vagyunk, és érzünk elég bátorságot és ügyességet magunkban, akkor megpróbálkozhatunk vele. A munka előtt mindenképp szerezzünk be védőfelszerelést, és szakszerű eszközöket és anyagokat.

Csiszológépet semmiképp se vegyünk, mert nem éri meg, inkább béreljünk. A csiszolást a fa szálirányával ellentétesen végezzük, így elkerüljük a bolyhosodást és a lakkozás is könnyebb lesz. Ahova a géppel nem érünk oda, mint például a sarkok, ott kézi csiszolóval dolgozzunk. A nyikorgást és a réseket hézagtömítővel orvosolhatjuk. Lakkozás előtt mindképp portalanítani kell. Ehhez lehet porszívót használni, de számos házi praktika is létezik erre. A lakkot minimum három rétegben érdemes felvinni a sarkoktól az ajtó felé haladva.

Mit kell tudnunk a parkettacsiszolásról és lakkozásról? - Hasonló oldalak

  1. Mit kell tudni a digitális nomádokról? A digitális nomád kifejezés egyre gyakrabban szerepel a beszélgetési témákban. Ha a jelentésére gondolunk, akkor érdemes mind a két szót...

Régió: Életmód cikkek