Mit jósolnak a szakértők? Erősödik 2021-ben a forint?

Az vitathatatlan tény, hogy a forintnak nehéz éve volt. A 2020-as év biztosan egy külön oldalt kap a történelemkönyvekben, hiszen a koronavírus nem várt helyzeteket hozott az élet szinte minden területén az egész világban. Az árfolyamokra is igaz ez. A forint év elején még 330 forint körül mozgott, ám három hónappal később történelmi mélypontra ért 370 forint körüli értékekkel.

Persze történ némi javulás, de 345 forint alá nem tudta felküzdeni magát a magyar deviza, ősszel pedig egy újabb kritikus mélypontot tudhatott magáénak a forinttal szemben.

Az elemzők még reménykedtek benne, hogy év végére megerősödik a forint, de ez, ahogyan szaporodtak a fertőzöttek, és velük a vészhelyzeti intézkedések már veszni látszott. Az ősz folyamán azért mutatkozott némi javulás, ám 350 forint alá nem tudott erősödni a forint.

A tél sem mutatott jelentősebb változásokat, a forint 360 körüli értéke úgy tűnik kitart az új évig. De mire lehet számítani a következő évre? Az elemzők szerint ennél rosszabb már nem lehet, és bizakodóan néznek a következő évre.

Mi várható 2021-ben a forint alakulását tekintve?

Egy ilyen év után mindenki próbál bizakodóan tekinteni a jövőre, és bízik abban, hogy az év eleje a vírus elvonulását, és a vakcinák használatával a megbetegedések csökkenését jelenti. Ennek fényében pedig a világban optimista hozzáállás tapasztalható, ami azt jelenti, hogy talán visszaáll az élet a normális kerékvágásba, így a forint neki lehetősége lesz az erősödésére.

A befektetők egyelőre mérsékelten fektetnek forint alapú állampapírokban és kötvényekbe, de talán ez 2021-ben változik.

Joe Biden új amerikai elnök beiktatását is sokan várják. Az elnökválasztás a jelenlegi elnök leváltását hozta, ennek köszönhetően pedig romlott a dollár, ami más devizák erősödésével járt. Hogy a beiktatás milyen irányban fogja elmozdítani az árfolyamokat, még nehéz megjósolni.

A forint szempontjából a decemberben uniós költségvetési vita lehet érdekes, mely ha nagyon elhúzódik, illetve még inkább mélyül a szakadék a magyarok és az EU között, akkor ennek a forintra negatív következményei lesznek.

Mit jósolnak a szakértők? Erősödik 2021-ben a forint? - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek