Milyen anyagból készülhetnek a sírkövek?

Ár szempontjából a műkőből készült sírkövek a legkedvezőbbek. De mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy ezek öntött anyaguk lévén, rövidebb élettartamúak mint a természetes anyagból kifaragott változatok. A műkő sírkövek mára kezdenek elhalványulni a piacról, mivel egy egy olcsóbb gránit kezdi megközelíteni ezek árát.

A gránit időtállósága viszont sokkal hosszabb mint a műkőé. A mészkő üledékes eredetű természetes kőzet, ezért kémiai és fizikai hatásoknak kevésbé áll ellen mint a gránit. Külső térben veszít a fényéből, a moha megtapad rajta amitől hajlamos az elszíneződésre is. Előnyei közé tartozik a könnyű faraghatóság, így a legegyedibb formájú sírok kizárólag mészkőből-vagy mészkő betétből készíthetőek el. Vannak akiket viszont egy borostyánnal körbefuttatott sírkő látványa teljesen lenyűgöz, nekik érdemes a műkövet választaniuk.

Gránit sírkő

Ez az anyag a vulkanikus kőzetek családjába tartozik, a világ több pontján találhatóak gránit bányák ahol különböző kinézetű gránit kerül kitermelésre. Rendkívül sok színben alakultak ki, nagy szilárdságuk miatt külső téren ellenáll az időjárás viszontagságainak, fagyálló. Viszont hátrányi közé tartozik, hogy sokkal nehezebben és hosszabb ideig tart a megmunkálása mint a műkőé. Így az ezzel járó költségek is jóval magasabbak lehetnek (árak).

Keménysége miatt jól csiszolható ezért akár tükör sima felületet létre tudnak hozni rajta. Ha gránitról beszélünk nem tudunk szavatossági időt mondani, hiszen az idők végezetéig kitart. A mai napig a múzeumokban megvannak azok a gránit tárgyak, amiket az ősemberek faragtak maguknak a mindennapi életükhöz. A gránit anyagból állított sírkő könnyen tisztítható, ezen nem tud sem a moha, sem a borostyán megtelepedni.

Hogyan ápoljam a sírköveket?

Minden tárgy és kegyeleti kiegészítő megfelelő karbantartást igényel. Megfelelő odafigyeléssel eredeti esztétikáját megtartja. A sírköveket is érdemes fél-egy évente tisztíttatni. Ha megfelelően ápoljuk a síremléket év közben, akkor ez a tisztítás sem fog nagy kihívást jelenteni nekünk.

Milyen anyagból készülhetnek a sírkövek? - Hasonló oldalak

  1. Milyen gyorsan érkezik meg a csomag? Ha volt már dolgunk futárszolgálattal, akkor tisztában lehetünk vele, hogy igen különböző lehet, hogy mennyi ideig kell várni a csomag...

Régió: Életmód cikkek