Miért használjon CNC gépet?

Az ipar egyes ágazataiban az idők folyamán szükségessé váltak olyan gépek, melyek segítenek a kézi megmunkálás gyorsaságán, a termelés növekedésében és nem utolsó sorban az ismétlés és pontosság elvégzésének feladatában.

Olyan mozgásformák váltak szükségessé, melyek kézzel lehetetlenek. Szükségessé váltak tehát olyan gépek, melyek különböző szakterületek tevékenységeit képesek elvégezni.

A legrégebbi szakterületek a köszörűs, esztergályos, marós szakmák. Gyűjtőnevén forgácsoló megmunkálások. Ezekre a tevékenységekre születettek meg a CNC gépek, melyek lényege, hogy különböző tevékenységek egy gépen is elvégezhető váltak. A forradalmi fejlesztésnek köszönhetően az esztergálás, marás, köszörülés és fúrás egy gépen elvégezhető vált. A folyamatos fejlesztéseket az ipar megköveteli, hiszen egyre gyorsabban és precízebben kell előállítani bizonyos termékeket. Az kézi gyártás ebben a rohanó világban pedig kevésnek tűnik.

CNC további előnyei

Maga a szerszámgép mikroszámítógéppel is rendelkezik, ez a mikroszámítógép programozható, tehát emberi munkához kötött. A lényegi munkát viszont egyedül végzi így a vezérlést egyedül folytatja. A CNC gépeknek köszönhetően nem csak a termékek előállítása vált egyszerűbbé, de a kézi megmunkálás kikerülésével az előállító idő is csökkent.

A CNC szakemberek a megmunkálni kívánt termékeket előkészítik, majd a gépbe helyezik a terméket. A tervrajzoknak és a programozók által megírt programnak köszönhetően egy előírt séma szerint a gép elvégzi a kívánt műveletet. Használata szaktudáshoz kötött és elő és utó ellenőrzésre szorul.

Előnynek tekinthető a problémamentes szerszámváltás, fogásvétel vagy fokozatkapcsolás stb. A szerszámgép megmunkálási technikáját tekintve (maró eszterga, vízsugár, köszörű szikra, lézer, fúró folyamatok stb.) folyamatos és pontos munkavégzéssel működtethető. Nagyobb anyagköltséggel járó termékek esetén ez kifejezetten fontos, hiszen nem minden esetben pótolható, ha selejt terméket gyártanak le.

Miért használjon CNC gépet? - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek