Megújultak a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény cipői

Martfű egyik nevezetessége, a méltán híres Városi Művelődési Központja és Könyvtára, ahol többek között megtalálható és megtekinthető a Hely- és Ipartörténeti Gyűjteménye is. A régi Tisza Cipőgyár lábbelijei is itt vannak kiállítva, ám az idő vas foga őket is erősen megviselte.

A múzeum jellegűen kiállított cipők felét, most sikeresen restaurálták egy pályázati erőforrásból. A feljavított, megszépült cipők között vannak sportcipők, női csizmák, bakancsok és gyerekcipők is.

A tárlat muzeológusa, Eiler Zita úgy nyilatkozott, hogy a kiállított cipőket folyamatosan cserélik majd, mivel egyszerre csupán 25 lábbelinek jut hely. A kiállítási darabokat nagy becsben tartják a helyiek és az ott dolgozók is, hiszen tudják, nincs két egyforma darab köztük és a nagy múltra visszatekintő lábbelik közül valószínűleg már nem igen találni ilyen jól megőrzött darabokat máshol az országban. Az ipartörténeti gyűjtemény ezért örömmel mutatja be ezeket a régen elfeledett modelleket, amelyek immáron már újszerű állapotban díszítik a polcokat.

Páratlan mintapéldányok is találhatók a kiállított cipők között

A tárlat nem csak a Tisza Cipőgyár egy darabos, pár nélküli mintapéldányait tartalmazza, hanem sok cipőt adományoztak a helyi lakosok is. Ezek a használatból odaajándékozott cipők eleve kopottak, sérültek és elhasználódottak voltak, de az idő sem segített az állapotuk megőrzésében, éppen ezért vált szükségessé, hogy újszerűvé varázsolják őket.

A cipők többsége még az előző évezred munkásmozgalmi kiállításaiból származik és rossz körülmények között tárolták őket. Ezek bőrfelülete betöredezett, kiszáradt és a talpak is megsérültek. Bár ezek a darabok már 4 éve a kiállítás részei, esztétikailag már nem feleltek meg az elvárásoknak. A cipők most már újszerű állapotban, a régi Tisza cipő mintabolt kirakatának elemeiből újratervezett polcrendszeren várják a látogatóikat. A tervek szerint pedig a tárlat további cipőit is hamarosan restaurálni fogják.

Támogató: Chix.hu – A női cipő webáruház

Megújultak a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény cipői - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek