Már egészen régen is megünnepelték a szilvesztert

Bár már vége a szilveszternek és messze még az újév, de sokan még mindig tartják, újévi fogadalmaikat vagy éppen most adják fel. Sokan nem tudják, de az ünnep Szent Szilveszter IV. századi pápáról kapta a nevét, ezen a napon hunyt el. Római szaturnálikból (ókori római ünnep a vetés befejezésére) származik a hajnalig tartó ünnepség.

Melyet a hagyomány szerint az uralkodás alatti aranykor tiszteletére tartották meg. A mulatságok alatt a rabszolgák oda ülhettek gazdáig asztalához, hatalmas mulatság keretében. Ezek az alkalmak később elterjedtek a világ más részeire is ezáltal szilveszteri tradícióvá alakult.

Sokáig mozgó ünnepkén tartották meg, azonban a XII. Ince Pápa, 1961-ben kihirdette az újév napját, január 1-ét. A népi babonák, tiltások kapcsolódtak időközben a szilveszterhez. Voltak helyek ahol álmokból jósoltak ilyenkor így a mulatságok mellett alvásra is szánni kellett időt. Újév napján a falusiak köszöntőket tartottak, aminek pozitív tartalma a hiedelem szerint meghatározta az egész évet.

Továbbá az első napon tilos volt kidobni a szemetet, mert azzal a szerencse is távozhatott az otthonokból, nők és jószágok pedig nem végezhettek munkát. Ezek a babonák ételekben is megjelentek, miszerint ha lencsét evett az ember gazdag év elébe nézhetett, ha pedig malacot, akkor a malac otthonába túrja a szerencsét.

Tipp: www.szilveszter-szallas.hu

Az újévi és szilveszteri fogadalmak

A fogadalmak keletkezéséről nincsenek feljegyzések. A fogadkozás talán arra vezethető vissza, hogy az emberek mindig szerették volna hátrahagyni hibájukat, új lappal indulni. Szimbólummá vált ez a nap mely szerint szabadon megválhattak a terheiktől. Manapság nincs szilveszter ígéretek nélkül, legyen bármely ország. Ezekre a fogadalmakra külön kereskedelem épült.

Biztosan feltűnt már mindenkinek, hogy januárban egyre több a dohányzásról leszoktató reklám, illetve egyre több olyan termék fellelhető a piacon, ami fogyókúrával vagy sportruházattal kapcsolatos. A nyílt fogadalmak idővel elvésznek, újabb lehetőséget hagyva a következő évekre.

Már egészen régen is megünnepelték a szilvesztert - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek