Betolakodók a matracban

A matrac a kényelmes, pihentető, egészséges alvás egyik alapvető kelléke. Azonban, ha a matrac – legyen szó bármilyen extra vagy kitűnő darabról – rossz állapotú, koszos, esetleg belefészkel valamilyen élősködő, máris lőttek a megfelelő alvásnak. Nagyon fontos, hogy a matracot, melyek nagy gonddal kiválasztottunk, folyamatosan szellőztessük és igyekezzünk tisztán tartani.

Az egyik legborzasztóbb élősködő, mely a lakásokban, azokon belül pedig főleg a matracok, szőnyegek belsejében telepedhet meg nem más, mint az ágyi poloska. Magyarországon főleg Budapest a legrosszabb élősködő tekintetében. A csótányok már teljes lelki nyugalommal és néhány helyen csoportosan glasszálnak az utcákon, az ágyi poloska akár a villamosok, buszok párnás ülésein is várhatja újabb lakótársát. Míg a csótány, igaz nagy nehézségek árán kiirtható, az ágyi poloskával sokkal nehezebb dolgunk van. Ha befészkeli magát, a legtöbb esetben csak a matrac és egyéb kárpitok eltávolításával űzhető ki.

Matrac tisztán tartásával elkerülhető az ágyi poloska?

A matrac tisztántartása alapvető higiéniai igény, mert nem csupán a beköltöző élősködők, de egyéb egészségügyi és kényelmi problémák is bajt okozhatnak az elégtelen matractisztítás következtében. Sajnos mindezek mellett ahhoz, hogy elkerüljük az ágyi poloska beköltözését, elszaporodását, nem elegendő csupán a matracot tisztán tartani. Egy tiszta környezetben is felütheti fejét a szóban forgó élősködő, mivel szántalan módon bejuthat lakásunkba. A tömegközlekedési eszközök üléseiről, az utcára dobott szemétből a talpunkon, de még egy használtan vásárolt bútordarabbal is. Igaz, hogy a tiszta, higiénikus matracban nem szívesen telepszik meg ez az apró kis vérszívó, de ha csak ez van, akkor „elviseli” maga körül a kezdeti tisztaságot. Még a legtisztább lakásokban is megvetheti lábát kívülről becipelve, ezért nagyon kell ügyelni arra, mit engedünk be lakásunkba és lakáson kívül mihez érünk hozzá.

Poloskamentes matrac?

A világ változik, a technológia fejlődik, mert az igények is nőnek. Ma már kapható több olyan matractípus is, amiben az élősködők nem érzik jól magukat, a matrac megvásárlója viszont nagyon is. Ezek a biomatracok, a latex és/vagy kókuszrostból készülő, igényes, kényelmes, többféle keménységben és vastagságban kapható antiallergén matracok. Valamiért a tiszta kókuszrostot és a latexet nem szeretik az élősködők, ezáltal legalább lakásunk ezen részre biztos védelmet élvez.

Nos de mi is az az ágyi poloska?

Az ágyi poloska egy apró vérszívó rovar, melynek testhossza kifejlett állapotában sem haladja meg a fél centimétert. Elsősorban emberi vérrel táplálkozik, életmódja rejtett, éjszaka merészkedik elő, főleg, hogy ebben az időben jut hozzá leginkább csemegéjéhez. Csípése látható, helyén viszkető, fájó piros foltok jelennek meg, melyek nagyon lassan gyógyulnak. Tekintve, hogy folyamatosan „esznek”, ahol ágyi poloska van, ott állandósulnak ezek a bőrelváltozások. Elsősorban kárpitokban, lakástextiliában, sűrűbb szövésű anyagok mélyén rendezkednek be és rémálommá változtatják az életünket. csípésük roppant kellemetlen és önmagában is nagy probléma, de zen felül bőrbetegségeket, allergiát is okozhatnak.

Ha észrevesszük ezeket a foltokat, az összes helyiség összes textiliáját, a kárpitozott bútorokat nézzük át. Természetesen a matrac alapos vizsgálata az első. Ha abba beleköltözik az ágyi poloska, azonnali matraccserére van szükség. Az új matrac csak akkor kerülhet be a lakásba, ha már a vérszívót teljes mértékben kiirtották, különben belefészkel.

Betolakodók a matracban - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek