Az Entropium, vagyis a befelé forduló szemhéj kutyáknál

Ugyanúgy, mint az embereknél, az állatoknak is az egyik legfontosabb érzékszervük a szemük, így ha a szemükkel, vagy a látásukkal kapcsolatban bármilyen problémát észlelünk, a mi feladatunk elvinni őt a megfelelő szakemberhez. Sajnos sok szembetegségről elmondható, hogy ha nem kezelik rendesen, akkor teljes mértékű vaksághoz vezethet, ez pedig sok esetben perceken is múlhat.

A látás károsodás, vagy a teljes vakság pedig nagyon megnehezíti az állat és a gazdája hétköznapjait, ezért nagyon fontos hogy fel tudjuk ismerni azokat a szembetegségeket, melyek legtöbbször kialakulnak kutyusoknál.

Milyen esetben kell műteni a kutyát?

A befelé forduló szemhéjat más néven Entropiumnak nevezik, és igen sűrűn előfordul például a Shar-pei fajtánál. Ilyenkor lényegében az állatnak valamelyik szemhéja nem megfelelően illeszkedik a szemgolyóhoz, hanem a szabad széle befelé hajlik. Ilyenkor pedig a szemhéjon lévő szőrszálak hozzáérnek a kutya szemgolyójához, ezzel pedig igen kellemetlen fájdalmat okozva neki. A szaruhártyát ezek a szőrszálak folyamatosan irritálják, szeme folyamatosan váladékozik, a kutya sokat hunyorog és a fájdalma miatt sűrűn dörzsöli szemeit.

Ha nincs időben kezelve ez a betegség, akkor sajnos a szaruhártyán nem gyógyuló fekélyek kialakulásával kell számolnunk. A befele forduló szemhéj általában egy veleszületett betegség, ritkán alakul ki a szemhéj sérülése miatt is. Kezelése egyértelműen csak műtéti úton lehetséges, sikeres műtét után azonban az állat szeme teljesen tünetmentéssé válhat. Vannak azonban olyan bonyolultabb esetek, amikor a teljes mértékű gyógyulás csak több műtéttel érhető el.

Figyeljük kutyánk jelzéseit, hiszen nekünk kell észrevennünk, ha bármilyen fájdalom, jelentkezik nála. A mi felelősségünk időben szakemberhez vinni őt. Nagyon fontos még azt is megjegyezni, hogy ha bármely más okból a szemen valamilyen fájdalommal járó betegség jelentkezik, akkor sok esetben a fájdalom miatt a szemhéj görcsösen képes összehúzódni, ami miatt még könnyebben kialakulhat a befelé forduló szemhéj. Ezt az állapotot azonban meg kell tudni különböztetni a vele született szembetegségtől, hiszen ebben az esetben a kutya szemét nem szabad megműteni. Egy idő után, ha a fájdalom megszűnik, a kutya szemhéjának vissza kell térnie a normális helyzetébe.

További szembetegség: www.kutyazoldhalyog.hu

Az Entropium, vagyis a befelé forduló szemhéj kutyáknál - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Életmód cikkek