Valóban hatásos a három legnépszerűbb fogyókúrás kiegészítő?

A legnépszerűbb fogyókúrás kiegészítők között tartjuk számon napjainkban a CLA-t, az L-karnitint és a krómot, amelyeket sokan a karcsúság forrásának tekintenek, azonban rengetegen komoly kétségeket ápolnak ezekkel szemben.

Ami tény, hogy egyik sem egy tipikus csodaszer, tehát amennyiben elkezdjük szedni őket, esetleg olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekben sok van belőlük, akkor sem ehetünk meg szabadon bármit, amit csak szeretnénk. Több kutatás is kimutatta azonban, hogy ezek a kiegészítők valóban elősegítik, hogy megszabaduljunk felesleges kilóinktól, ezen felül pedig megőrizzük egészségünket.

CLA – a zsírsav, ami nem hizlal

A CLA, avagy más néven konjugált linolsav egy érdekes tápanyag, hiszen összességében egy olyan zsírsavnak tekinthető, ami nem szaporítja plusz kilóinkat, hanem éppen ellenkezőleg, képes fokozni a zsírégetés folyamatát. Előnye, hogy a zsír égetése mellett a sovány izomtömeg növekedését is képes fokozni, de természetesen mindehhez elengedhetetlenül fontos lesz a rendszeres testmozgás.

Kutatások szerint a CLA akkor a leghatásosabb, ha nem csak sokat mozgunk mellette, hanem csökkentjük a kalória bevitelét is. Noha étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk, természetes állapotában is megtalálhatjuk például tejben és tejtermékekben, de nagy mennyiségben fordul elő a sajtokban és a marhahúsban. Másik pozitív hatása a fogyasztás mellett az, hogy erősíti az immunrendszert, és vírusfertőzések esetén képes például fokozni szervezetünkben az ellenanyag-termelést.

L-karnitin, zsírégető és egészségvédő is egyben

Az L-karnitin egy aminosav, amit szervezetünk automatikusan képes előállítani, de minél idősebbek vagyunk, annál kisebb mértékben, és fiatalon sem mindig elégséges mennyiségben. Ez az anyag elősegíti a zsírsavak oxidációját, valamint a zsírok szállítását is, ami főleg rendszeres testmozgás mellett fejti ki nagy hatását. Nem csak táplálék-kiegészítőként, hanem természetes formában is megtalálhatjuk például tejben és tejtermékekben.

Mivel termelődése a C-vitamin mennyiségéhez is kapcsolódik, ezért annak hiánya esetében szervezetünk ebből az értékes aminosavból is kevesebbet állít elő, tehát hajlamosabbá válhatunk az elhízásra. Az L-karnitin továbbá nem csak fogyasztó, hanem egészségvédő tulajdonságokkal is rendelkezik, erősíti az immunrendszert, a szívműködést, de a stresszt is képes hatékonyan oldani.

Króm, a vércukorszint egyensúlyban tartója

A krómot az emberek többsége nem fogyókúrás csodaszerként ismeri, sokkal inkább azért, mert képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezáltal a cukorbetegeknél csökkenthető vele az inzulinigény. Éppen emiatt azonban a fogyni vágyók képesek vele csökkenteni az édesség iránti vágyat, miközben az étkezéssel bevitt zsírok és szénhidrátok lerakódását is megakadályozza, hogy ne rakódjanak le újabb és újabb zsírpárnák. A króm a fogyókúrás hatás mellett szintén szerepet vállal az egészség megőrzésében, így főként a keringési rendszerre gyakorol kimagaslóan jó hatást. Természetes formában sajtokban és hüvelyesekben fordul elő nagy mértékben.

Valóban hatásos a három legnépszerűbb fogyókúrás kiegészítő? - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Budapest