Módosítaná a védőoltásokhoz kapcsolódó jogszabályt az ombudsman

Egyértelmű intézkedésekre kérte Székely László ombudsman, illetve Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettes az emberi erőforrások miniszterét azzal kapcsolatban, hogy egyértelművé tegye a jogi szabályozást a védőoltások kérdésében. Minderre azért van szükség, hogy a magyar állampolgároknak a jövőben ne kelljen választaniuk a jogkövető magatartás, illetve saját lelkiismeretük, vallási beállítottságuk, esetleg meggyőződésük között.

Nem ismerjük az oltóanyagok forrását

Szabó Marcel kezdeményezésének köszönhetően így a hivatal kötelező védőoltásokkal kapcsolatos, lelkiismereti szabadságot érintő kérdések kapcsán egy átfogó vitát folytatott. Mindennek természetesen alapos előzményei is voltak, miután rengeteg többgyermekes szülő olyan panasszal fordult a hatóság irányába, hogy lelkiismereti szempontból és vallási meggyőződésből egyszerűen nem tartják helyénvalónak, hogy gyermekeik olyan védőoltást kapjanak mumpsz, kanyaró és rubeola ellen, amelyek művi abortuszból származó sejtvonalak felhasználásával készültek.

A panaszos szülők kihangsúlyozták, hogy semmiképpen sem szeretnék gyermekeiket kitenni ezeknek a súlyos és halálos betegségeknek, szeretnék mindenképpen beoltani lurkóikat, azonban létezik ennek más módszere is a művi abortusszal előállított oltóanyagokhoz mérten. Ilyenek a Japánban már bevettnek számító olyan oltások, amelyek emberi embrionális sejtvonal felhasználásával készülnek, és természetesen lényegesen drágábbak, mint az itthon forgalmazott készítmények. A szülők hangsúlyozták, hogy ők vállalnák a plusz költségeket is, de mivel katolikus meggyőződéseikkel ellentétesek a jelenlegi vakcinák, ezért erkölcsileg nem tartják helyénvalónak, hogy ilyen oltóanyagot kapjanak gyermekeik. Egyetlen probléma ezzel kapcsolatban, hogy mindez szembemegy a magyar jogszabályokkal!

Jogszabály vs. lelkiismeret

Az ombudsmani hivatal a panaszok után valóban aggályosnak találta, hogy a hatóságok az egyes eljárások során a szakmai szempontokon túl minősítették a lelkiismereti- és a vallásszabadság terjedelmét is, illetve megkérdőjelezték azok gyakorlásának indokoltságát is. Márpedig a témában még az egészségügyi államtitkár mellett az országos tiszti főorvos is egyetértet abban, hogy amennyiben a szülők kérése mellett ők kijelentik, hogy vállalják a költségeket, akkor az indoklás a másik, alternatív vakcina kapcsán elfogadható.

Mindezek tekintetében tehát kijelenthető, hogy a jelenleg hatályos magyar jogszabályok nem adnak egyértelmű iránymutatást és szabadságot azzal kapcsolatban, hogy a szülők külön kérés esetén, illetve lelkiismereti okokra hivatkozva kérhessenek egyedi oltóanyagot. Az ombudsman szerint így olyan jogszabály-módosítást nyújtanának be a témában, ami ezen képes lenne változtatni, ezáltal az emberek maguk határozhatnák meg, hogy milyen vakcinát kaphassanak gyermekeik.

Módosítaná a védőoltásokhoz kapcsolódó jogszabályt az ombudsman - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Budapest