Mitől függ a napelem teljesítménye?

Egyre többen döntenek úgy, hogy alternatív megoldások után kezdenek el kutakodni, hogy csökkenteni tudják kiadásaikat. A napelemek segítségével kiváltható a villanyszámla, és hosszútávon komoly megtakarításokat érhetünk el vele. De mitől is függ a rendszer teljesítménye?

A napelem működése

A napelem a Nap energiáját használja fel, a berendezés ezt alakítja át villamosenergiává, amit fel tudunk használni. A gyártó mindig megadja ugyan a rendszer névleges teljesítményét, bár a szám viszont erős túlzás lehet, hiszen ezt a teljesítményt meghatározott körülmények között  mérik, ami a legtöbb esetben nincs köszönőviszonyban a valósággal. Ez a névleges teljesítmény azért persze elérhető a berendezéssel, csak nem túlságosan sűrűn, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a teljesítőképességet.

Mi okoz teljesítménycsökkenést?

Mik ezek a tényezők? A legtöbbször az árnyékoltság okoz csökkenést. Ezt okozhatják természeti jelenségek, felhők, kevés fény, rossz időjárási körülmények. A téli időszakban jóval kevesebb a napsütéses órák száma is, hiszen már három-négy fele sötétedik, és későn is kel a Nap. Tárgyak is okozhatnak részleges vagy tartós teljesítménycsökkenést, például lombkoronák vagy más növényzet, antennák, egyéb épületek. Ugyan gondos tervezéssel vagy a problémát okozó tárgyak eltávolításával a legtöbb ilyen probléma kiküszöbölhető, elég lehet egy apró tárgy és komoly teljesítményromlást lehet tapasztalni, úgyhogy erre mindenképpen érdemes figyelni.

A köd és a pára is befolyásolja a napelem működését. Drasztikus csökkenés a légköri viszonyoktól nem várható, de tartós csökkenés előfordulhat, ha sokáig ilyen a levegő.

A napelem táblák túlzott felmelegedése is teljesítménycsökkenést vonhat maga után. Hiába melegszik fel akár 60-80 fokra is a napelem, szigorúan tilos locsolni és hűteni, mert akár tönkre is tehetjük a táblát, annak pótlása pedig nem lesz olcsó mulatság.

A SolarSide Kft.

Térkép:

A SolSide Kft. napelemek árusítására és kivitelezésére szakosodott vállalat. A cég székhelye Budapesten, a XVII. kerületben található, a vállalkozásban végzett villamosmérnökök állnak a megrendelők segítségére. A cég tulajdonosainak régi álma vált azzal valóra, hogy megújuló energiaforrással, rendszerekkel foglalkozhatnak. Munkájukba tartozik árbecslés, helyszíni felmérés, a rendszer megtervezése és optimalizálása, telepítése, kiépítése és a beüzemelés is, valamint igény szerint karbantartási munkálatokat is végeznek. Különböző dokumentációkban, pályázatokban is állnak a megrendelők rendelkezésére, de akár banki hitel ügyintézésben is besegítenek, valamint közületek számára EU pályázatok előkészítésében és ügyintézésében készséggel állnak rendelkezésre.

Amennyiben napelemes rendszer megvásárlásán törjük a fejünket, érdemes hozzájuk fordulni.

Mitől függ a napelem teljesítménye? - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Budapest