Megdöbbentő adatok a hazai egészségügyi helyzetről

Vélhetően mindenki a saját bőrén is tapasztalja, hogy mennyire rossz helyzetben van Magyarországon az egészségügy, ezáltal aki valóban meg szeretne gyógyulni, illetve emberi ellátásban szeretne részesülni, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A KSH adatai szerint pedig a helyzet ahelyett, hogy javuló tendenciát mutatna, inkább fokozatosan romlik, ami nem csak a magyarok egészségi állapotában nyilvánul meg, hanem konkrétan a teljes egészségügyi rendszert szemlélve is.

Eltűnnek az orvosok

A statisztikák szerint 2005-ben, tehát tíz évvel ezelőtt még valamivel több mint 5 ezer háziorvos dolgozott az országban, azonban alig nyolc évvel később, 2013-ban ez a szám már 4855-re csökkent. A probléma főként a kisebb községeket érintette. Eltűnt a rendszerből közel 100 gyermekorvos is, így a 2005-ös adatokhoz mérten tavalyelőtt már csak 1490 gyermekgyógyító dolgozott az egész országban. 2013-ban egyébiránt összesen 60 ezer orvos volt nyilvántartva Magyarországon, ebből azonban csak alig 38 ezer dolgozott aktívan.

Az egészségügyi dolgozók közül a nővérek száma csökkent leginkább az utóbbi években, így a nyolc év alatt több mint 400 nővér tűnt el a rendszerből. Összességében a teljes egészségügyben jelenleg 42 ezer álláshely van, amelyek közül 2013-ban közel 2 ezer volt betöltetlen, ami szintén drasztikus emelkedés a korábbi évekhez mérten, és aggasztó, mert leginkább az orvosok hiányoznak a rendszerből. Ebbe ráadásként nem számolták be a szakdolgozói feladatköröket, amelyek még nagyobb hiányszakmának minősülnek, ezáltal a jelenlegi magyar rendszerből mintegy 4 ezer hiányzik most.

Csökken a kórházi férőhelyek száma is

Mindeközben az elmúlt években drasztikus mértékben lecsökkent a kórházi férőhelyek száma is, a 2000 és 2013 közötti időszakban 60 ezerről 42 ezerre apasztották a kórházi ágyak mennyiségét. Mindeközben a betegek száma ugyanakkor nem csökkent, ellenben mivel egyre nehezebben tudják megvenni maguknak gyakran még a legszükségesebb gyógyszereket is, ezáltal a gyógyszerek utáni árbevétel is több milliárddal csökkent, ezáltal míg 2005-ban átlagosan 456 milliárd forint volt, addig 2013-ban már csak 430 milliárd. A nehéz helyzetet jól példázza, hogy alaposan csökkent a gyógyszerek után támogatások mértéke is, így az a kérdéses időintervallumban 366 milliárd forintról 320 milliárdra, vagyis ez állhat a háttérben, ha a gyógyszerfogyasztás csökkenésének okait keressük.

Fogyasztó kapszula: eredetihoodia.com

Alaposan megnövekedett továbbá a súlyos betegségektől szenvedők száma is, így még 2000-ben közel 63 ezer daganatos megbetegedést regisztráltak Magyarországon, addig 2013-ban ez a szám már 75 ezerre növekedett, a tízezer főre jutó rosszindulatú betegségek mennyisége pedig majdnem megduplázódott. Minimális emelkedést tapasztalhattunk ugyanakkor a pszichiátriai gondozottak számában, miközben az addiktológiai gondozottak száma megdöbbentő csökkenést mutatott, így 43 ezer emberről alig 10 ezerre apadt.

Megdöbbentő adatok a hazai egészségügyi helyzetről - Hasonló oldalak

Nincs.

Régió: Budapest