A nyugtató és szíverősítő hatású fehér fagyöngy

A fehér fagyöngy az egyik ősidők óta ismert gyógynövényünk, amit példának okáért már a kelták is gyűjtöttek, és annyira tisztelték, valamint szerették, hogy aranysarlóval gyűjtötték be, nehogy elvesszen belőle az értékes gyógyító anyag. A fagyöngyöt a legtöbben csak úgy ismerik, mint egy mérgező növényt, ami alatt az amerikai hagyományok szerint Hálaadáskor csókot kell váltani, azonban ennél sokkal többre termett ez az élősködő növény, aminek számtalan egészségügyi hatása van.

Egészséges és Életmód Központ:

Térkép:

Érdemes vigyázni vele

Mielőtt azonban fejet hajtanánk az antioxidánsokban és gyógyító anyagokban gazdag fehér fagyöngy előtt, érdemes kiemelni, hogy bogyói valóban mérgező hatásúak, így nagy mennyiség elfogyasztása esetén akár még halált is okozhatnak. Nem véletlen, hogy bogyóit senki sem gyűjti, még a madarak sem eszik meg. A növény pozitív hatóanyagait rendhagyó módon leveleiben őrzi, éppen ezért azokat, illetve ritkább esetben fiatal szárait és hajtásait is begyűjtik azok, akik szeretnék élvezni a fagyöngy gyógyhatásait.

Legáltalánosabb felhasználási módja a legtöbb gyógynövényünkhöz hasonlóan a szárított és tört levelekből, valamint szárrészből áztatással, esetleg forrázással elkészített tea. Mivel Magyarországon is gyakran előfordul – általában beteg, lombhullató fákon élősködik –, magunk is begyűjthetjük, illetve megszáríthatjuk, de bármelyik patikában is megvásárolhatjuk magunknak, sőt mi több, más fagyöngyből készült gyógyhatású szereket is, így tinktúrákat vagy kapszulákat. Fontos azonban, hogy mivel klinikailag igazolt hatást gyakorol szervezetünkre, a fagyöngy fogyasztása előtt minden esetben ajánlatos kikérni kezelőorvosunk véleményét.

Szívre, érrendszerre, vércukorszintre egyaránt kiváló

Az elővigyázatosságon túl azonban érdemes megfontolni a fagyöngy fogyasztását, hiszen nagyon sokféle egészségügyi problémára gyógyírt jelent, így például kiválóan erősíthetjük vele szívünket, és szabályozhatjuk vele szívritmusunkat is. Mivel segít meggátolni az érelmeszesedést és képes tisztítani az ereket, ezáltal a fagyöngy a magas vérnyomás egyik legjobb ellenszere. A fagyöngy nagyon hatékony továbbá visszerek kezelésében, de fülzúgás és szédülés ellen is gyakran alkalmazzák. Egyik majdhogynem egyedülálló csodaképessége, hogy kis mértékben képes csökkenteni a vércukor szintjét, ezáltal cukorbetegek is enyhülést, gyógyulást remélhetnek tőle.

Nem elhanyagolható, hogy a fagyöngy vízhajtó hatással is rendelkezik, de sokszor isszák az emberek fejfájás esetén és az immunrendszer erősítésének céljából is. Mivel rendkívül erős nyugtató szer, éppen ezért képes csökkenteni az epilepsziás rohamok kialakulásának gyakoriságát és azok intenzitását is, de a stressz oldásában is nagy segítség lehet. Erősen ajánlott azoknak a nőknek is a fogyasztása, akik régóta szeretnének már kisbabát, de eddig nem sikerült teherbe esniük, hiszen képes megerősíteni a méh izomzatát, ezzel megnövelve a pete megtapadásának esélyét.

A nyugtató és szíverősítő hatású fehér fagyöngy - Hasonló oldalak

  1. Bárki számára elérhetőek a fehér fogak Sokunk számára jelent problémát, hogy fogaink a hétköznapi használatuk során elszíneződtek. Ennek okait nem kell csak önmagunkban keresnünk, ám tény,...

Régió: Budapest